Megemlékeztek Petőfi halálára Kiskőrösön

Kiskőrös Város Önkormányzata és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum megemlékezést tartott Petőfi Sándor halálának 172. évfordulója alkalmából szombaton a szülőház kertjében, az első köztéri Petőfi-szobornál.

A megemlékezés elején Martin Péter szavalt a költőtől, majd Szedmák Tamás alpolgármester mondott köszöntőt, aki elmondta, hogy, sokféleképpen emlékezhetünk városunk szülötte, Petőfi Sándor halálának évfordulóján. Összekapcsolhatjuk ezt a tragikus tényt a szabadságharc eseményeivel, értelmezhetjük úgy, mint egy rendkívül rövid, koncentrált életpálya hirtelen megszakadását, mint a magyar szabadság eszméjének bukását. De megközelíthetjük úgy is, mint a Petőfi-kultusz kezdetét. Hozzátette továbbá, hogy halála után számtalan találgatás, legenda, történet kapott szárnyra bizonyítva azt, hogy a kortársak nem tudták és nem is lehetett elfogadni azt a tényt, hogy az ország lelkiismerete nincs többé.

Szedmák Tamás hangsúlyozta, hogy a városvezetés törekvése, hogy a közelgő emlékévben minél több olyan program valósulhasson meg a városban, ami méltó módon adózik Petőfi emléke előtt és évtizedek múlva is példaként szolgáljon a jövő generációinak a település kultuszápoló tevékenységéről.

A beszédet követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a szobornál, ezt követően Kispálné dr. Lucza Ilona és Barkóczy Ferenc az Országos Petőfi Sándor Társaságtól, illetve Tarjányi József, a Kiskunfélegyházi Petőfi Tisztelők Társaságától koszorút helyezett el az emlékház homlokzatán. Majd Tóth Péter Lóránt versvándor, tanár irodalmi összeállítását tekintették meg az érdeklődők. Az előadó Petőfi előtt tisztelegve az apostolok lován, vagyis gyalog érkezett Kunszentmiklósról és versek, levelek, kortársak visszaemlékezései alapján magával ragadóan mutatta be a két költő legendás barátságát. Az előadás után fáklyás felvonulás indult a szülőháztól a Centenáriumi Emlékműig, ahol ünnepi megemlékezést tartottak a szervezők. – írja a BAON.hu

 

Juhász Márta

 


Hasonló cikkek