Milliók mentek el a szlovák állami karanténra

Néhány hotel jól járt a koronavírus-járvány első hulláma alatt elrendelt kötelező karanténnal, mutatott rá a Transparency International Szlovákia (TIS). A létesítményeknek az állam összesen több mint 1,6 millió eurót fizetett ki.

A TIS által publikált adatok szerint a világjárvány tavaszi hulláma idején az állam összesen 4,2 millió eurót költött a külföldről hazatérő állampolgárok karanténban tartására. A legtöbben az állami karanténlétesítményekben, így a bősi központban töltötték az izoláció időszakát, de mivel ezek kapacitása nem volt elegendő, a hatóságok magántulajdonú hoteleket is igénybe vettek erre a célra. Az említett több mint négymillióból 1,6 millió eurót fizetett ki az állam a magánkézben lévő szállásadóknak.

A besztercebányai Dixon Hotel 899 személy számára biztosította a karantént, amiért az állam több mint 200 ezer eurót fizetett. Ebben a hotelben egy személy karanténoztatása átlagosan 227 eurójába került az államkasszának.

Egy külföldről hazatérő személy kötelező izolációja azonban sokkal többe került a pöstyéni Grand Hotelben. Itt átlagosan 378 euró közpénzt költöttek egy személyre. Összehasonlításképpen, az állami létesítményekben egy személy karanténoztatása átlagosan 130 euró volt.

Hogy miért luxushoteleket bíztak meg a karantén biztosításával? A tárca szerint ők minden olyan létesítménnyel együttműködtek, amely önként jelentkezett és amely teljesítette az izolációra vonatkozó követelményeket. Főként észak-szlovákiai, esetleg besztercebányai, vagy nagyszombati, pöstyéni létesítményekről van szó.

A járvány tavaszi hulláma során az érintettek átlagosan 5 napot töltöttek kötelező izolációban, míg megkapták a koronavírustesztjük eredményét.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Somogyi Tibor


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek