Mit ünneplünk augusztus 20-án?

Magyarország legjelentősebb nemzeti és állami ünnepét tartjuk ezen napon. Augusztus huszadika az államalapítás, Szent István és a Szent Korona, valamint az új kenyér és az alkotmány ünnepe.

E napon emlékezünk meg I. István király temetésének és szentté avatásának évfordulójáról, de hagyományosan ekkor tartottak a régi magyarok aratóünnepségeket.  Nagy Lajos király idejében ez a rítus Sarlós Boldogasszony, vagyis Szűz Mária ünnepévé lényegült át. Ezen a napon körmeneteket is szokás volt tartani, melyeket ugyan 1950-ben betiltottak, ám a rendszerváltás után ismét feléledt ez a szép ceremónia.

magyarok-kenyere-hatarokon-tuli-magyaroktol-erkeznek-osszetevok

A kenyér- és gabonaünnepként ismert Szent István-napi esemény (amikor nemzetiszínű szalaggal átkötött kenyérrel köszöntik a vendéget) valójában Darányi Ignác egykori földművelésügyi miniszter nevéhez köthető. Az új kenyér napját eredetileg július 15-én ünnepelték: ekkor vitték be a kenyeret a templomba, ahol megáldották, megszentelték és aratási felvonulásokat tartottak.

1991-ben iktatták törvénybe hivatalos állami és egyházi ünnepként augusztus huszadikát. A régi tradícióknak megfelelően ekkortól rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet. Tűzijátékot először 1927-ben láthatott az ünneplő tömeg a Gellérthegyről, egy évvel később a Szabadság téren felavatták az ereklyés országzászlót. Később hazánk legjelentősebb városai, mára pedig már szinte az összes nagyobb település látványos programokat szervez a nemzeti ünnep napjára.

Fesztiválok, tűzijátékok országszerte

A legnagyobb készülődés természetesen Budapesten, az ország szívében zajlik. A főváros ünnepi programjairól Ünnepi programok augusztus 20-án Budapesten cím alatt már tájékoztatást adtunk.

Az eddigiekhez képest újabb helyszínek is várják azokat, akik a fővárosban szeretnének ünnepelni és élvezni a tűzijátékot. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen kilencven tűzoltó biztosítja húsz technikai eszközzel.

Megszegik a Nemzet Kenyerét

A kenyérfesztivál különösen kiemelt ünnep a Göcseji Falumúzeum számára, amely 1968-ban, éppen augusztus 20-án nyitotta meg kapuit. A szervezők hagyományőrző programokkal készülnek a rendezvényre: megnyitják a kovácsműhelyt, játszóházak, hagyományőrző folklóregyüttesek várják a látogatókat, de lesz solymászat és hőlégballonozás is.

osszeontes, liszt, magyarok kenyere

A Magyarok kenyere kezdeményezés 2011-ben indult Pécsről, keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet osztanak szét a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetek között. A Magyarok kenyere kezdeményezés pécsi ünnepén kenyérszenteléssel, jótékonysági akcióval és a Csaba királyfi című, székely nemzeti rockopera előadásával emlékeznek meg nemzeti hagyományainkról.

 

Képek forrásai: http://pestisracok.huMTI, http://www.nak.hu

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Tűzijáték-előkészületek Budapesten

Rendezvények, programok az Új Kenyér Ünnepén


Hasonló cikkek