Napi motiváló – 8 gondolkodásra késztető gondolat Fodor Ákostól

A magyar haiku mesterének, Fodor Ákosnak elmélkedésre ösztönző gondolatait hoztam el ma neked. A haiku, ez a rövid, ám lényegre törő versforma a lehető legegyszerűbben, mégis művészi módon képes a legbonyolultabb eszmék közlésére is. 

Ha hajlamos vagy sokat rágódni a múlton, illetve túl sok időt szentelsz a jövőtől való félelmeidnek, akkor megfosztod magad attól, hogy átélhesd a jelen pillanat csodáit. Fodor Ákos ezt a következőképpen fogalmazta meg:

Úgy “múltazz” – “jövőzz”: 
tudd, hogy emléked, terved
jelentelenít.

Ugyanez a gondolatmenet jelenik meg a következő haikuban is, ahol a költő rávilágít arra, hogy az idő leglényegesebb pillanata a “most”:

Az idő – ha van – 
tágul-görbül, mint a tér:
mosttól mostig tart.

Ha bedarált a mindennapok gépezete, és nincsenek céljaid, csak éled az életedet egyik napról a másikra, akkor az idő pusztán “múlik”. Ha képes vagy észrevenni az élet apró csodáit, amelyek mindennap körülvesznek téged, ha van célod, amiért küzdhetsz, akkor az idő nemcsak egyszerűen elmúlik, hanem értelmesen “telik”. A szerző így vélekedik a múló és a telő idő közötti különbségről:

Szép a telő idő! Csak a múlót nem szeretem. 

A jótettek mellett a rossz cselekedetek is hozzátartoznak az emberi élethez, mivel nem vagyunk tökéletesek. Cselekedeteid természetes velejárója, hogy azok – valamilyen módon – visszahatnak rád. Erről szól a következő haiku:

Nincs “jutalom”, nincs
“büntetés” – csakis
következmény van.

“Emberségünk” egyik “mellékhatása” a tettvágy. A segíteni akarás nagyon szép dolog, de ha valami meghaladja a képességedet, akkor azzal neked nincs dolgod. A költő azt tanácsolja, hogy

Legyen erőd lent
hagyni, amit nincs erőd
följebb emelni.

Bármibe is kezdtél bele, hinned kell abban, hogy a célod megvalósul. Ellenkező esetben ugyanis az fog bekövetkezni, amitől tartasz. Fodor Ákos szavaival ez így hangzik:

Miről nem hiszed,
hogy fenn tudod tartani,
azt el is ejted.

Ha valami sokszori próbálkozás után sem működik – legyen az akár egy kapcsolat, akár egy élethelyzet – hasznosabb lehet elengedni, mint újra és újra átélni a kudarc érzését. A költő így foglalta ezt szavakba:

Van, mikor tisztább
eltörni egy tányért, mint
elmosogatni.

Zárásképpen következzen egy végtelenül letisztult, ám annál lelkesítőbb gondolat a magyar haiku mesterétől:

“Kibírhatatlan!” mondjuk – és kibírjuk. 


Hasonló cikkek