Felkapcsolták az ünnepi fényeket Miskolcon

A szakadó eső ellenére sokan eljöttek az adventi programokat indító rendezvényre pénteken. Tavaly a járvány miatti korlátozások nem engedték, idén azonban újra együtt ünnepelhet a város.

Az események központi helyszíne a Szent István tér, ahol a virágóra átváltozott egy hatalmas adventi koszorúvá, a standoknál árusok kínálják kézműves portékáikat, a színpadon gyerekprogramok és koncertek várják a közönséget. A faházaknál juhtúrós lepény, kürtöskalács és forralt bor illata hívogatja a látogatókat.

Mazsorettek a megnyitón (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHrnök)

2020-ban a vírushelyzet megakadályozta a hagyományos adventi vásár megrendezését, és a gyertyagyújtásokat is csak televíziós közvetítésen keresztül láthatták a miskolciak. Most harmincnál is több szervezet fogott össze, hogy létrehozza az idei adventet. Mindenki örömére ismét közösen ünnepelhetnek a város lakói, természetesen a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett.

Pénteken délután elkezdődtek az adventi programok. A Szent István téren Veres Pál polgármester elmondta köszöntőjét, majd felkapcsolta az adventi várakozást jelképező ünnepi fényeket. Díszkivilágítást kapott a Fő utca és a Városháza.

Látványos bemutatóval örvendeztette meg a jelenlévőket a Miskolci Mazsorett Együttes, majd színpadi produkciók következtek. Felléptek a Zenita Hang-Varázs Stúdió növendékei, valamint Varga Andrea, Visnyiczky Bencze és Kriston Milán, a Miskolci Nemzeti Színház művészei.

Miskolc adventi koszorúja (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Kiemelt szerepet kap a jótékonyság az adventi időszakban. Bár most nem süt mézeskalácsot a Szeretet Sütigyár, a Magyar Vöröskereszt humanitárius szervezete, de idén legalább nem marad el teljesen ez a program. A járványügyi előírások miatt a Szeretet Sütigyárban ezúttal nem édesség készül, hanem gyertyákat öntenek, és azokat lehet megvásárolni az adventi vásárban jótékony céllal. A karitatív programsorozat november 26-án indult és december 23-ig tart.

Adventi kalendárium a Szent István téren (Fotó: Vona Ildikó/ Pannon/Hírnök)

Egy rendkívül népszerű adventi program azonban elmarad a járvány terjedése miatt. A tavalyihoz hasonlóan idén sem jár a Mikulásvonat, és a Mesebirodalom sem tudja kinyitni kapuit.

Minden évben húszezer gyereket szállított a lillafüredi Mesebirodalomba az ünnepi szerelvény. A szervezők 20 évvel ezelőtt azért hívták életre a Mikulásvonatot, hogy a kivilágított kisvasúton történő utazással, és a téli erdőben megelevenedő mesékkel maradandó élményt szerezzenek a gyerekeknek. Az adventi hangulatot idéző, feldíszített szerelvény hamar Magyarország leglátogatottabb kisvonatos programjává vált, ám a hatályos járványügyi rendelkezéseket figyelembe véve – akárcsak tavaly – idén is úgy döntöttek a szervezők: nem indítják el a Mikulásvonatot.

Lesz viszont adventi villamos. Advent első vasárnapjától ismét közlekedik a Tiszai Pályaudvar és Felső-Majláth között a kívül-belül karácsonyi díszbe öltöztetett ünnepi járat. Január 6-ig, vízkeresztig lehet majd rajta utazni.

A Vöröskereszt óriás ajándékdobozába érkeznek az adomány ajándékok (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

November 28-án, vasárnap 16.00 órakor kerül sor a város adventi koszorúján az első gyertya meggyújtására, amit Szopkó Tibor alpolgármester fog meggyújtani. Az eseményt – a tömeg elkerülése érdekében – a Miskolc Televízió élőben fogja közvetíteni.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek