Sikeres a földimogyoró betakarítás Zákányszéken

A településen már évek óta termesztenek földimogyorót a helyi gazdák, Dr. Balla Zoltán fajtanemesítő és szakértő segítségével. Idén is sikeres szezont zárnak majd

A jövőben kifejezetten nagy lehet az igény a hazai termesztésű földimogyoróra, hiszen magas a fehérjeforrása. Ezért fontos pillére lesz a mezőgazdaságnak, melyet különböző pályázatokkal folyamatosan igyekeznek támogatni. Ezen kívül pedig az is szerencse, hogy a földimogyoró egyébként is közkedvelt csemege. Már csak azt kell kialakítani, elérni, hogyan lehet beilleszteni a hétköznapi táplálkozásba úgy, hogy ne pusztán csemegeként tekintsünk rá. Ugyanis kiváló táplálékforrás, tápanyagban gazdag, és megfelelő szakértelemmel termesztve jó terméshozamot produkál akár évente is.

Zákányszéken Dobó Jenő és Kővári Róbert foglalkozik a növény termesztésével, a már említett fajtanemesítő szakember bevonásával. Ők már tudják, hogy új lehetőség rejlik munkájukban. Az idei év bizonyított hiszen nyolc hektáron, hektáronként két tonna mogyoróval lettek gazdagabbak.

A moranettv.hu részletesen is beszámolt a sikerről, fotókat is mellékelve a betakarításról. A lap cikkéből kiderült az is, hogy a munkálatokat betakarító -, szárító – és pörkölőgép segíti. De, ami még fontosabb, hogy akár már idén államilag elismertté válhatnak a Dr. Balla Zoltán által nemesített fajták. Ami nagy előrelépést és előnyt jelent majd a településnek is.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: illusztráció!


Hasonló cikkek