Sikeres tramtrain teszt Hódmezővásárhelyen

Kiállta a háromnapos próbát a tramtrain hódmezővásárhelyi szakasza, nagy hibát nem találtak, így van remény a jövő évi átadásra.

A Szeged-Hódmezővásárhely vasút-villamos (tramtrain) egy jelenleg épülő rendszer, melynek célja a közösségi közlekedés versenyképességének megtartása és a környezeti terhelés csökkentése. Mindezt úgy kívánják elérni, hogy a tramtrain segítségével összekötik a két település közötti vasút és villamos hálózatot. Ennek köszönhetően az utasok átszállásmentesen közlekedhetnek.

A projekt 2018-ban kezdődött, természetesen a felmérések és a tervek már jóval előtte elkészültek. A jelenlegi fázisban tesztelték a tramtrain hódmezővásárhelyi részét, mely kiválóan sikeredett. Az eddigi munkálatokhoz képest kisebb mérföldkövek vannak hátra, mint például útburkolati jelek felfestése vagy az esőbeállók megépítése.

Hódmezővásárhely és Szeged között, a projekt 22 kilométeres nagyvasúti részén is lefektették a síneket. Valamint jelenleg is folyik a forgalomtechnikai elemek kihelyezése.

A háromnapos pályateszt alatt sok pozitív visszajelzés érkezett a lakosságtól, akik már várják az igazi vasút-villamost. Arra számítanak, hogy jóval könnyebb és gyorsabb lesz a közlekedés.

Bár a próbajármű már nem fut, az utastájékoztató még működik, ahol ünnepi jókívánságok olvashatóak, hogy ezzel is csempésszenek egy kis adventi hangulatot a városba. Ha minden az elképzelések szerint alakul, jövő karácsonykor már működni fog a tramtrain, ugyanis 2021 novemberében várható az átadás.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: illusztráció
Forrás: delmagyar.hu

 


Hasonló cikkek