Szigorú korlátozásokat vezetnek be húsvétra Szlovákiában

Korlátozzák az emberek szabad mozgását a húsvéti ünnepek idején. Elhalaszthatják a járulékfizetést a munkáltatók, Čaputová már aláírta a törvényt. Már két halálos áldozata van a koronavírusnak Szlovákiában.

A kormány hétfői döntése alapján április 8. és 13. között korlátozzák az emberek mozgását. A parlament a szakértői konzílium ajánlása alapján fogadta el a javaslatot. A korlátozás alól kivételt képez a munkába utazás, a bevásárlás, az orvoslátogatás, a rokonok temetése, a szabadban tartózkodás a járás területén belül, Pozsonyban és Kassán a város területén.

A kormány a fent említett időszakban megtiltja a gyülekezést, kivéve az egy háztartásban élő személyeket. A korlátozás célja, hogy minimalizálják az emberek mozgását a húsvéti ünnepek idején, ezáltal annak kockázatát is, hogy fellángoljon a koronavírus terjedése. A tilalom betartását ellenőrizni fogják a hatóságok, megszegését szankcionálják.

A miniszterelnök bejelentette, több ezer járőr lesz az utcákon. Akik beletartoznak a felsorolt kivételekbe, azoknak nem kell igazolást felmutatniuk. „Ebben az időszakban a járőrök összegyűjtik az információkat azoktól, akiket ellenőriznek, és ezeket később megvizsgálják. Ha szabálysértést észlelnek, büntetést szabnak ki” – magyarázta Matovič. A miniszterelnök úgy fogalmazott, reméli, azok is fegyelmezni fogják magukat ebben az időszakban, akik személyes szabadságukat fontosabbnak tartják a társadalmi felelősségvállalásnál.

A munkáltatók és az önálló keresőtevékenységet folytató személyek (SZČO) egy része későbbre halaszthatja a szociális biztosítás és az egészségbiztosítási járulékelőleg befizetését, valamint a kötelező nyugdíj-előtakarékossági befizetést. Az összeg kifizetésére július 31-ig lesz lehetőség.

Két haláleset történt eddig Szlovákiában a COVID-19 miatt. Az első beteg Bajmócon (Bojnice) halt meg. A férfit a kórházból engedték haza, többször is elvégezték rajta a tesztet, több eredmény negatív, egy pedig pozitív lett. A másik áldozat, a hétfőn elhunyt nő a 65 év felettiek veszélyeztetett csoportjába tartozott, és több napon át géppel lélegeztették. A páciens számos súlyos betegségben szenvedett.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek