Szlovákia nem csupán a szlovákoké – vallja Čaputová kisebbségügyi tanácsadója

A szlovákiai magyarok az asszimiláció útjára léptek – nyilatkozta Zuzana Čaputová egyik kisebbségügyi tanácsadója, aki szerint az ország etnikai tarkaságáról kellene beszélni.

Elena Gallová Kríglerová a héten kinevezendő szlovák államfő úgynevezett új kisebbségek ügyeiért felelős kisebbségügyi tanácsadója lesz. Az Etnikumok és Kultúrák Kutatóközpontjának igazgatója a legnépesebb – a magyar, a roma és a ruszin-  kisebbségeken kívüli etnikumokért felelős szakember a szimbolikus politika jelentőségét hangsúlyozta. Szerinte Szlovákia nem csak a szlovákoké, hiszen az ország lakosságának csaknem 20 százalékát adják a kisebbségek és ezen kívül él itt 120 ezer külföldi is.

Az új elnök szerinte a közbeszédbe emelheti be a kisebbségeket érintő témákat, és párbeszédet kezdeményezhet a társadalom többségi és a kisebbségi tagjai között. A szociológus 15 éve foglalkozik etnikumközi kapcsolatokkal, és meggyőződése, hogy meg kell hallgatni a kisebbségeket, milyen a helyzetük, mi gátolja a fejlődésüket és ezek alapján fel lehet vázolni, hogyan lehet nekik segíteni.

A magyar kisebbséggel kapcsolatban megjegyezte, hogy a közösség az asszimiláció útjára lépett, egyre kevesebben vallják magukat magyarnak. Gallová Kríglerová a kisebbségi oktatásüggyel összefüggésben rámutatott, ezen a téren is gondok mutatkoznak, amiről szintén beszélni kell, főként a ruszin és a magyar kisebbség vonatkozásában. Ami pedig a romákat illeti, úgy véli, az ő helyzetük rendkívül összetett, ezért van elég téma, amit be kell vinni a köztudatba.

Forrás: parameter.sk, aktuality.sk

Fotó: Facebook (Elena G. Kriglerova)


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek