Čaputová magyarok között töltötte napját

A szlovákiai magyar kisebbség napja volt Zuzana Čaputová államfő látogatásának napja. Az államfő előbb a Pátria rádiónak adott interjút, majd délután a Gombaszögi Nyári Táborba látogatott.

A köztársasági elnök asszony a Pátria rádiónak adott interjúban hangsúlyozta, hogy támogatja a látható két- vagy többnyelvűséget is, de a fokozatos haladás híve. „A nyelvi jogokat illetően – legalábbis azok jogi szabályozása terén – nem úgy láttam, mintha nagyon problémásnak tekintenék a helyzetet.” – mondta az államfő.

Bírálta a kettős állampolgárságot tiltó törvényt is, amelyet még 2010-ben, a Fico-kormány javaslatára fogadott el. „Ezzel a törvénnyel nem tudtam azonosulni, hiszen Szlovákia sok állampolgárt veszített így.” – jelentette ki Čaputová.

Az államfővel zajló beszélgetést több százan követték végig, tapssal és ovációval fogadta őt a közönség. A táborban tett sétája során többen ajándékokat adtak az elnöknek. A helyi termékeken kívül a jelen lévő képzőművészektől is kapott alkotásokat. Az államfő a táborozókkal is beszélgetésbe elegyedett, többen közös fényképet is készítettek vele. „Az emberek belém vetették bizalmukat. Arra törekszem, hogy ne okozzak csalódást. Fel tudom hívni a figyelmet a fontos témákra.” – mondta.

Nem tartja kizártnak, hogy a jövőre, a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából a szlovák és magyar politikusok – akár ő és Áder János magyar köztársasági elnök – közösen emlékezzenek a történelmi eseményre. “Tudom, hogy a magyarság számára roppantul érzékeny a téma. Mindenesetre: egy szomszéd ország képviselőjével kezet fogni jó és fontos. Nem véletlen, hogy az első külföldi utak éppen a szomszédokhoz vezettek. Teljesen természetes, hogy más értékelése van egy-egy eseménynek, de ami nagyon fontos, hogy az eltérő történelmi értékelést, értelmezést ne húzzuk be a jelenlegi politikai kapcsolatokba, hogy képesek maradjunk kezet nyújtani a másiknak.” – véli Čaputová.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek