Tüdőgyulladás és érvágás okozhatta Raffaello halálát

Raffaello halálának oka eddig csak feltételezésekre épült, azonban egy olasz tanulmány szerint orvosi hiba is vezetett korai halálához. A 37 évesen elhunyt reneszánsz mester halálának 500. évfordulója alkalmából, Olaszországban több múzeumban is kiállításokat szerveznek.

A 15. századi Itáliában hatalmas versengés folyt a művészek közt, azonban Raffaello az itáliai reneszánsz ”szentháromságának” egyik tagjának tekinthető, Leonardo da Vinci és Michelangelo mellett. A rendkívül termékeny és hírnevének csúcsán lévő Raffaello, korának legnagyobb, 50 főből álló műhelyét vezette, amely halálával sem szűnt meg, továbbra is folytatta a megrendelések elkészítését.

Raffaello halálának okáról kora csak nagyon kevés információt jegyzett fel, egyedül a több napon keresztül fennálló lázas állapotot, ám egyes pletykák szerint túlzásban vitt nem élete folytán elkapott szifilisz végzett vele.

A tanulmány szerzői szerint Raffaello nem múló lázát azonban tüdőgyulladás okozhatta, amely a hideg estéken szeretőihez való kijárkálás miatt alakulhatott ki nála. Tüneteit viszont nem egyértelműen magyarázta el a pápa által érte küldött orvosoknak, akik így a kor szokásának megfelelően érvágással próbáltak meg javítani állapotát – amelyet egyébként tüdőbetegségek esetén nem alkalmaztak. Halálát, tehát nem valamilyen nemi úton terjedő fertőzés, hanem akut, folyamatos és magas lázzal járó lassú lefolyású tüdőgyulladása okozta, amelynek súlyosságát az érvágás csak rontotta.

 

Kép: Raffaello: Athéni iskola részlet 


Hasonló cikkek