Ünnepeltek a hmelnickiji magyarok

A Kárpátokon túl élő magyarok Ukrajna több nagyvárosában – Kijevben, Lembergben, Ivano-Frankivszkan – hoztak létre kulturális, hagyományőrző szervezeteket. Az egyik legaktívabb közösség, a Hmelnickiji Magyarok Szent István Egyesülete, most méltatta fennállásának 15. évfordulóját.

Szikora Atilla, az egyesület elnöke, az ünnepséget megnyitó beszédében elmondta, a magyar közösség megalapításának ötlete Kijevben, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség egyik rendezvényén fogalmazódott meg benne. Hazatérve öten láttak neki a szervezésnek, s ez a kis csapat vált mára mintegy 100 tagú közösséggé, mely immár székházzal is rendelkezik, melyben a találkozók, kulturális programok mellett vasárnapi iskola is működik, s nyelvtanfolyamokat is indítanak.

Hagyományainkat, magyarságunkat megőrizzük, s ebben a szellemben neveljük gyermekeinket, unokáinkat” – fejezte be gondolatait Szikora Attila.

A színes ünnepi programot együtt nézte végig a helyiekkel Börcsök Andrea, Magyarország Kijevi Nagykövetségének konzulja, Viczián Tamás, a külképviselet kulturális tanácsosa, Tetyana Csubak, ternopili tiszteletbeli konzul, és az Ivano-Frankivszkból érkezett magyar küldöttség tagjai.

 


Hasonló cikkek