Vége a kisteleki szállodabotránynak?

Végre véget érhet a több éves szállodabotrány Kisteleken?

Bíróság elé álltak a vádlottak, akik egy 2012-ben meghirdetett pályázaton, hamis önerő igazolással több mint 820 millió forinthoz jutottak hozzá. Végre véget ér az ügy vagy most kezdődik igazán?

Közel kilenc éve tett közzé egy pályázati felhívást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, társadalombiztosítás által nem finanszírozott egészségügyi szolgáltatások fejlesztését is lehetővé tevő projektre. A pályázat 1,2 milliárd forintról szólt, melynek 70% -a vissza nem térítendő támogatás lett volna.

Természetesen akkor minősül hivatalosnak egy ilyen projekt, ha a pályázók rendelkeznek megfelelő, hitelesített igazolásokkal, papírokkal a kötelező önrész, jelen esetben 350 millió forintot meghaladó összeg meglétéről is. Az ügy vádlottjai ezeket az okiratokat hamisították meg. A helyzetet súlyosbítja – legalábbis erkölcsi szinten – hogy információink szerint egyikük ügyvéd.

A tervek szerint egy hotelt és gyógyközpontot hoztak volna létre, mely korszerűen foglalkozott volna az odaérkezők, testi – lelki bajaival, szinte teljes gyógyulást és felfrissülést nyújtva a pácienseknek. Ez kiemelkedő előrelépés lett volna gyógyászatilag is, és meghatározó fejlődési lehetőséget, valamint gazdasági stabilitást hozhatott volna Kisteleknek is, hiszen az ilyen központok, nem csak az adott céget, társulást viszik előre, hanem számos pozitív hatást gyakorolnak annak a településnek a jövőjére, ahol a hotel található.

A delmagyar.hu értesülése szerint a projekthez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 698 millió, a magyar állam 124 millió forint támogatást nyújtott. A vádlottak a kivitelezés megkezdése után röviddel a támogatást elnyerő céget eladták.

Most, hogy évekkel később kézre kerítették őket, tagadják a bűnösségüket. Ráadásul a másodrendű vádlott ügyvédje tanúk meghallgatását indítványozta annak bizonyítására, védence a bűncselekmény idején az önerőként felhasználandó 350 millió forintnál nagyobb forrással rendelkezett.

A nőt és a két férfi társát különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják tettesként, illetve bűnsegédként. Az ügyet a Szegedi Törvényszék vizsgálja.

Amellett, hogy súlyos vagyoni kárt okoztak, a várost is különös hátrányba hozták, habár az önkormányzatnak az ügyhöz nincsen köze, ilyen esetekben a felmerült település neve is csorbát szenved. Ám Kisteleken szerencsére sok a megszívlelendő érték és program, mindemellett pedig a közösség is összetartó.

Az ítélet hamarosan megszülethet.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek