173 éve született Bram Stoker, a Drakula írója

1847. november 8-án született Bram Stoker, aki a világ egyik leghíresebb gótikus horror regényének, a Drakulának a szerzője.

Dublinban látta meg a napvilágot, hét testvér közül a harmadikként, gyerekkorában sokat betegeskedett. Egyetemi éveire teljesen egészségessé vált, és bár egy darabig apja példáját követve ő is a dublini vár tisztviselője volt, később Henry Irving fellépéseit és gazdasági ügyeit szervezte és intézte.

Az írás a munka mellett végig elkísérte, és több regény született az évek során, de egészen 1897-ig kellett várni, hogy megjelenjen a Drakula válogatott rémtettei című könyve, amely azonnal hatalmas sikert aratott. A levélregény nem csak a horror műfaj egy meghatározó darabjává vált, hanem az irodalom egyik klasszikusa is lett egyben. Népszerűsége azóta töretlen, számtalan filmes és színpadi adaptáció készült belőle, Drakula egyik leghíresebb megformálója Lugosi Béla.

A Drakula hivatalos előzményregénye nem olyan régen jelent meg Dacre Stoker és J. D. Barker közös munkájaként Dracul címmel, amelyről ajánlót is írtunk.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek