Alighogy ellenőrizte a kazánházat, jött a robbanás

A gázrobbanás sújtotta eperjesi 12 emeletes Munkácsi utcai panelház 7-es számú bejáratának házmestere nyilatkozott.

Mojmír Květoň nem tudta megmondani, hogy a ház melletti munkálatok miatt történhetett-e a robbanás a panelház felső emeletein, viszont véleménye szerint a hibát nem közvetlenül a házban követték el. “Biztosan nem a lakóházban szivárgott a gáz. A ház elektromos, gáz- és víz vezetékeit, felszállóvezetékeit teljesen kicserélték.” – fogalmazott. Emellett szavai szerint a kazánházban gázszivárgásmérőt helyeztek el. “Mindegyik mérőberendezés működött, minden évben revíziót hajtottak végre rajtuk” – tette hozzá.  

Röviddel a robbanás előtt lement a kazánházba, hogy kiszellőztessen, mivel kint is érezték a gázt. Így tettek a szomszédban is. Ám azután alighogy kiért az épületből, jött a robbanás. A ház bejárata előtt állt ekkor három asszony, akikre rázuhant a törmelék. “Az egyikük túlélte, neki segítettem. A másik a törmeléken feküdt, a harmadikat pedig betemette.” – mesélte.

Mojmír Květoň szerint nem a fűtőberendezések hibája okozhatta a robbanást. Emlékeztetett, hogy a kazánház gyakorlatilag érintetlen maradt, a felső emeleteken történt a robbanás. Emellett a liftakna is égni kezdett, ahol nincs gázvezeték. “A gáz valahol a föld alatt terjedhetett szét.” – vélekedett.

Eltér a véleménye a tűzoltókétól, akik állítják, a ház rekonstrukciója a tűzvédelmi előírásoknak nem felelt meg. Meg van róla győződve, hogy a hiba nem az ő részükről történt.

Forrás: Nový Čas, parameter.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek