Büntetőeljárás indul az eredeti Gorilla felvétel megsemmisítése miatt

A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) büntetőeljárást indított a Gorilla-ügy által készített eredeti felvétel megsemmisétésével kapcsolatban. A TASR hírügynökségnek Michal Slivka, a legfelsőbb rendőrség elnökségének a szóvivője nyilatkozott.

A Politikai Foglyok Világszövetsége tavaly októberben büntetőpanaszt nyújtott be, mert az eredeti felvételt megsemmisítették. Az indítványukat a köztisztviselői hatalommal való visszaélésének a gyanúja, illetve az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt terjesztették be.

A szervezet tagjai azt szeretnék, ha ez az ügy rendesen ki lenne vizsgálva, és ne nekik kellene a törvényességet védeniük az erre hivatott intézmények helyett.

A felvétel alapján, a Penta pénzügyi csoport részvényese, Jaroslav Haščák és más politikai szereplők a 2005 és 2006-os állami juttatásokról egyeztettek. Haščák és a Penta tagadja, hogy ilyen felvétel egyáltalán létezett volna.

A felvételt a titkosszolgálat egy bírósági döntésre hivatkozva megsemmisítette. A rendőrség a felvétel másolatát 2018-ban foglalta le Marián Kočner birtokában, akit Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával vádolnak.

A felvétel hitelességét a médiának a Gorilla ügyet akkor kivizsgáló nyomozócsoport vezetője Lukáš Kyselica is megerősítette, de az eredetiség bizonyításához szükség volna az eredeti felvételekre.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek