Ének az esőben – Premier a Miskolci Nemzeti Színházban

December 9-én mutatták be a világhírű filmmusicalből készült produkciót Szőcs Artur rendezésében, kettős szereposztással a Nagyszínházban.

Remek szórakozást és igazi műfaji kavalkádot ígér a darab, hiszen van benne humor, szerelem, élő zenekarral kísért ének és sztepptánc, néma- és hangosfilm betétek, néhány látványos tömegjelenet, de külön érdekessége a most született előadásnak, hogy eredetileg nem szerepelt a színház idei repertoárjában.

 

Érkezik a sztárpár

 

Kedveskedni a hűséges közönségnek

Októberben sajtótájékoztatón számolt be Béres Attila igazgató és Szabó Máté művészeti vezető arról, hogy az energiaárak megnövekedése nehéz helyzet elé állítja a jövőre kétszáz éves Miskolci Nemzeti Színházat. Nem tudnak megtartani előre meghirdetett bemutatókat, de szeretnének kedveskedni a teátrum hűséges rajongóinak, ezért bekerül a repertoárba az Ének az esőben c. musical.

 

Kathy fellépése: Czvikker Lilla és a Miskolci Balett

 

Hangot kell adni

A cselekmény szerint az 1920-as években vagyunk, a hangosfilmek indulásakor. Hollywood népszerű szerelmespárja, Don Lockwood (Bodoky Márk/ Rózsa Krisztiánt) és Lina Lamont (Mészöly Anna/ Nádasy Erika) legújabb némafilmjük premierjére érkezik, ahol a konferanszié arról kérdezi őket: mikor lesz az esküvő?

Hamarosan új hírt kapnak, ami alaposan felborzolja a kedélyeket: a konkurens filmgyár már hangosfilmeket készít. A fejlődéssel haladni kell, ám Lina sem énekelni, sem beszélni nem tud rendesen. Sőt, időnként úgy sipákol, hogy egyenesen fizikai fájdalmat okoz azoknak, akik hallgatják.

 

Filmforgatás: (b-j) Varga Andrea, Bodoky Márk, Mészöly Anna, Harsányi Attila

 

Mit lehet tenni?

Egy véletlen találkozásnak köszönhetően Kathy Selden (Czvikker Lilla/ Rudolf Szonja) személyében megérkezik a segítség. Don– menekülve rajongói elől – éppen az arra autózó Kathy kocsijába ugrik be. A lánynak egyáltalán nincs jó véleménye a filmszínészekről, szerinte a tátogás, a sok eltúlzott gesztus röhejes. Dont sértik ezek a szavak, de közben megtudja Kathyről, hogy színpadi színésznő.

A két fiatal nem sokkal az elválás után újra összefut: egy fényes partin Kathy az egyik fellépő táncosnő. Don nem hagyja szó nélkül az autózás közben kapott bántást, Lina nem tűri a rivális művésznőt, így aztán jó kis csetepaté kerekedik hármójuk találkozásából.

Lina kirúgatja munkahelyéről Kathyt, ám a készülő hangosfilmhez Linának szüksége van valakire, aki helyette beszél, Kathynek pedig csodás hangja van. Cosmo Brown (Börcsök Olivér/ Farkas Sándor) Kathyt javasolja hangdublőrnek, akibe aztán Don beleszeret, de ehhez Linának is lesz egy-két szava…

 

Interjú közben: (b-j) Mészöly Anna, Bodoky Márk, Börcsök Olivér, Máhr Ági

 

Igazi csapatmunka

Az Ének az esőben feledhetetlen történet a show businessről, Hollywood csillogásáról, sztárokról, sikerről és bukásról, a hangosfilm forgatás beindításának nehézségeiről és a szerelemről. A most elkészült produkció igazi csapatmunkát követelt a Miskolci Nemzeti Színház társulatától. Fordulatokban, humorban gazdag, látványos zenés-táncos produkció született, amit – a dupla szereposztásos premiert követően – decemberben 5 alkalommal lehet megtekinteni, januárban pedig még több előadás lesz belőle.

 

Szereposztás:

Don Lockwood: BODOKY MÁRK / RÓZSA KRISZTIÁN

Cosmo Brown: BÖRCSÖK OLIVÉR / FARKAS SÁNDOR

Kathy Selden: CZVIKKER LILLA / RUDOLF SZONJA

Lina Lamont: MÉSZÖLY ANNA / NÁDASY ERIKA

R.F. Simpson: GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas, Érdemes művész / KINCSES KÁROLY

Roscoe Dexter: HARSÁNYI ATTILA Jászai-díjas / TEGYI KORNÉL

Dora Bailey: MÁHR ÁGI Jászai-díjas / VARGA ANDREA

Ügynök: LAJOS ANDRÁS

Beszédtanárnő: KEREKES VALÉRIA

Beszédtanár, rendőr, színész: SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas, KERESZTES SÁNDOR

Zelda Zanders: RUSZNÁK ADRIENN / FAZAKAS JÚLIA m.v.

Asszisztensek: MOLNÁR ANNA, VARGA ANDREA

Díszítők: SZŐCS ARTUR, VISNYICZKI BENCE

Operatőrök: MOLNÁR RÓBERT, TISZA LAJOS

Öltöztető: MATOLCSI ERIKA

Ifjú Don: ZÖLDI LAURA

Ifjú Cosmo: MENCSIK LUCA

 

Közreműködik: a Miskolci Balett, a Miskolci Nemzeti Színház énekkara és zenekara

 

Díszlettervező: KOVÁCS DÁNIEL AMBRUS

Jelmeztervező: KOVÁCS ANDREA

Dramaturg: SÁNDOR JÚLIA

Zenei vezető és a filmbetétek zeneszerzője: CSER ÁDÁM

Koreográfus: HAJDU ANITA

Filmek, videók, vetítés: HAJDUFI PÉTER

Karvezető: PATAKI GÁBOR

Vezényel: CSER ÁDÁM / PHILIPPE DE CHALENDAR

 

Rendező: SZŐCS ARTUR

 

Szövegkönyv: BETTY COMDEN és ADOLPH GREEN

Dalok: NACIO HERB BROWN és ARTHUR FREED

 

Nyitókép: Bodoky Márk és a Miskolci Balett (Éder Vera fotója)

Szöveg és fotók: Vona Ildikó

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek