Ficóék népszavazást szeretnének az előrehozott választásokról

A Smer rendkívüli parlamenti ülés összehívását szorgalmazza, hogy megvitassák az előrehozott választásokkal kapcsolatos népszavazást.

Ezt a Smer elnöke, Robert Fico jelentette be sajtótájékoztatóján. A népszavazásban azt a kérdést tennék fel, egyetértenek-e az emberek azzal, hogy az előrehozott választásokat 2021. június 30-ra írják ki.

Robert Ficón és a Smer képviselőin kívül a javaslatot más független ellenzéki politikusok is aláírták, nevezetesen: Ján Podmanický, Štefan Kuffa, Filip Kuffa és Tomáš Taraba.

Fico kijelentette, hogy a népszavazást kétféleképpen lehet megvalósítani. Az egyik egy petíciós akció, ahol legalább 350 000 aláírást kell összegyűjteni. A másik lehetőség pedig a parlament, a képviselők is megszavazhatják a népszavazás kiírását, abban az esetben, ha az határozatképes.

Ha a parlamenti ülés nem valósul meg és határozatképtelen lesz a testület, akkor Fico politikai tárgyalásokat kezdeményez az egyes politikai pártokkal, hogy csatlakozzanak az aláírásgyűjtéshez, a kezdeményezéshez.

Fico nagyon szívesen együttműködne a többi ellenzéki párttal, elmondása szerint még korábbi párttársával, Peter Pellegrinivel (független) is.

Még a múlt héten a Hlas-SD elindította saját internetes népszavazási kezdeményezését az előrehozott választások kiírása érdekében. Az aláírásgyűjtésbe a parlamenten kívüli SNS is jelezte, hogy szívesen bekapcsolódik.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek