Pellegrini kilép a Smer-ből, saját pártot alapíthat

Robert Fico felajánlotta Peter Pellegrininek a Smer elnöki posztját, Pellegrini azonban visszautasította, és bejelentette: lemond a Smer alelnöki posztjáról és távozik a pártból. Robert Fico sajnálja, hogy nem fogadta el az ajánlatát. Igor Matovič pedig nem óhajt együttműködni Pellegrinivel.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök nem óhajt együttműködni Peter Pellegrinivel. Matovič szerint Pellegrini 20 évig becsülettel falazott a maffiának, és őszintén mellettük állt. A miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón mondta ezt, Pellegrini Smer-SD-ből való távozására reagálva. „Számomra nem különböznek egymástól azok, akik bűncselekményeket követnek el, és azok, akik falaznak nekik. Pellegrini hosszú ideig kiszolgálta a szlovák politikai maffiát, úgyhogy nincs joga azt állítani, hogy ő az új ember és ő jelenti Szlovákia újjáéledését” – mondta, majd hozzátette, Pellegrini ugyanaz a személy „csak most köpönyeget fordított”. „A választás előtt megmondtuk, hogy nem fogunk együttműködni a Smerrel, sem a Smer klónjával. Nem is fogunk.” – jelentette ki Matovič.

Robert Fico, a Smer elnöke sajnálja, hogy Peter Pellegrini alelnök nem fogadta el az ajánlatát. „Őszintén sajnálom, hogy a Smer-SD-ben töltött 20 év után elutasította az ajánlatomat, főleg azok után, hogy a párt államtitkári, miniszteri, házelnöki, miniszterelnök-helyettesi és végül kormányfői posztra is jelölte őt” – írta Fico.

Pellegrini meghagyja Smer-SD márkanevet Ficónak, a párt elnökének és „alapító atyjának”. Nem zárta ki, hogy új pártot alapít, nem akarja átvenni a már meglévő szubjektumot. A szociáldemokrácia útján akar haladni továbbra is.  „Felelősségteljes változást ígértünk, és én hittem benne. Számomra ez nemcsak egy választási szlogen volt, hanem kihívás, de egyben a szavazóknak tett ígéret is.” – mondta Pellegrini, hozzátéve, hogy a párt mintha nem akarná valóra váltani ezt az ígéretét.

Most, hogy Pellegrini távozik, valószínűleg mások is követik, de a sajtótájékoztatón nem mondott neveket. Korábban felszólította Ficót, hogy mondjon le az elnöki posztról. A Smer-SD vezetője többször is hangsúlyozta, hogy a pártnak új harcosokra van szüksége, nem pedig teoretikusokra és „vérző szívű liberálisokra”.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek