Jelentős regionális aránytalanságok: délen nem oltják az idősebb tanárokat

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége aggodalommal figyeli az oltási program aránytalan regionális elosztását. Jelenleg az 55 évnél idősebb tanárok oltása a déli régió városaiban nem elérhető. A témában az SZMPSZ elnöke, Fekete Irén és Komárom polgármestere, Keszegh Béla tartott sajtótájékoztatót.

„Kulcskérdés, hogy az iskolák mielőbb nyithassanak, hiszen a hosszú távú jelenléti hiány kedvezőtlenül hat a fiatalok testi és lelki fejlődésére. Ennek egyik feltétele, hogy a pedagógusok mielőbb megkapják az oltást és védetté váljanak. Méltánytalannak tartjuk, hogy az 55 évnél fiatalabb pedagógusoknak először a kerületi városokba kellett utazniuk, holott a déli városok oltóközpontjai is felkészültek a vakcinálásra.” – hangsúlyozta Fekete Irén. Az SZMPSZ elnöke hozzátette, úgy tudják, hogy a déli területeken pillanatnyilag a kellő mennyiségű vakcina sem áll rendelkezésre.

Keszegh Béla polgármester arról beszélt, hogy ez nem csak a magyarlakta városok esetében jelent problémát, hiszen a déli területeken számtalan szlovák iskola van, és az itt tanító szakembereknek ugyanezekkel a hiányosságokkal és aránytalanságokkal kell szembesülniük. „Érthetetlen, hogy amikor a mobilitást kell csökkenteni, akkor a pedagógusoknak fekete zónában lévő városokba kell utazniuk. Nem egy olyan visszajelzést kaptam, hogy ezeken az oltópontokon 2 órát álltak sorba azért, hogy megkaphassák a vakcinát. A hozzáférési lehetőség egészen eltérő, hiszen vannak régiók, ahol már minden pedagógus megkapta az oltást.” – fogalmazta meg aggályait a komáromi városvezető.

Indítványozzák, hogy az iskolák nem pedagógus dolgozói, így például a szakácsnők vagy a technikai munkaerő is kaphasson oltást, hiszen az iskolák csak így tehetőek biztonságossá.

A Komáromi járás pedagógusai között egyébként magas az oltási hajlandóság, főként az idősebb generációhoz tartozók körében.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek