Vakcinahiány Dunaszerdahelyen, nincs oltás

Két és fél hétvégét követően fel kell függeszteni a nagy kapacitású iskolai oltóközpontok működését a megyében, miután nincs elegendő oltóanyag a következő hétvégére – erősítette meg a hírt Berényi József megyei alelnök.

Berényi József hozzátettem hogy eredetileg a húsvéti hétvégét tervezték kihagyni, mivel azonban így alakult, nagyszombaton folytatják. Egy nap áll majd rendelkezésre, a kapacitás pedig hozzávetőlegesen 1500 fő lesz.

Dunaszerdahelyen az elmúlt három hétvégén körülbelül 7 ezer személyt oltottak be egyszer, ebből kifolyólag felmerül a kérdés, mikor kaphatják meg a második oltásukat. Berényi ennek kapcsán közölte, hogy az AstraZeneca ajánlása szerint 8-10 héten belül kell beadni a második oltást, így a legvalószínűbb, hogy a március elején beoltottak április végén vagy május elején, legkésőbb május közepén kaphatják meg a másodikat.

Ha viszont nem nő a kapacitás, tehát hétvégente 3 ezer személyt tudnak beoltani, akkor előállhat egy olyan helyzet, hogy a márciusban és áprilisban beoltottak foglalnák le az azt követő két hónapban rendelkezésre álló időpontokat a második adag vakcinából kifolyólag.  “Az a terv, hogy ha addigra megérkezne a Johnson & Johnson vakcinája, melyből csak egyetlen oltásra van szükség, akkor a hétvégék egyik napján kapnák meg a korábban beoltottak a második adag vakcinát az AstraZenecából, míg a másik napon újabb személyek a Johnson & Johnson oltóanyagát” – fejtette ki.

Berényi elmondta azt is, hogy a következő hónapokban tervezik a nagy kapacitású oltóközpontok számának növelését.

Kövessen minket: Facebook

Külhon | Pannon Hírnök

Forrás: parameter.sk

Illusztráció: Cséfalvay Á. András


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek