Kiválasztották Kecskemét és környékének legjobb borait

A magyar bor ma Magyarország nemzeti arculatához szorosan hozzátartozik, minősége pedig megbecsült helyet biztosít számára Európában, az Európai Unióban. A reneszánszát élő borkultúránkba beletartozik a borok értékeinek védelme, népszerűsítése, hírnevének ápolása.Ennek a hagyománynak tisztelgett Kecskemét városa is.

A település környékéről közel 61 minta érkezett, melyek közül 19 különböző fajtát jelöltek a megmérettetésre, hogy, Kecskemét város borának minősítsék. 2022.06.21.-én rendezték meg az immár hagyományosnak ítélt borkínálatot a kecskeméti önkorményzat és a Mathiász János Borrend szervezésében a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti telephelyén.

A járvány miatt két évig ugyan kimaradt az összevont borverseny, csupán a város borát választották meg.  A szakértők mellett a bírák között helyet foglalt prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester és dr. Fekete Gábor as választókerület önkormányzati képviselője.

A házigazda Szabó Attila telepvezető volt, aki köszöntötte a szakértő bírákat. Hangsúlyozták, hogy a címeket közös döntések nyomán ítélik oda az arra legérdemesebb boroknak és készítőjüknek.

Emlékeztetett, hogy a szőlő az ökológiai katasztrófa egyik megmentő növénye lehet, mert képes szerepet játszani az elsivatagosodás megakadályozásában. –Ezért előrelátó módon kellene odafigyelni és megadni azt a tiszteletet, ami jár a magyar szőlőnek és bornak, valamint a térségi verseny hagyományát ápolni kell – fogalmazott az elnök.

Kecskeméti Város Borát 2008 óta választják meg adott szabályzat szerint. A hegyközségi igazolással rendelkező szőlő és a bor a környékből származhat, legalább 10 hektoliterrel kell rendelkezni belőle.

A végeredmény ugyan megszületett kedden, de a zsűri nem jelentette be a győztest, ennek külön eseményt szentelnek, várhatóan a Hírös Hét Fesztiválon mutatják be a megyeszékhely legjobb borát.

Forrás: baon.hu

Prokop-S. Krisztina

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek