Könyv hétvégre! Száraz bűntény: Aszály

Jane Harper az Egyesült Királyságban született, majd gyerekkorában a szüleivel Ausztráliába költöztek, és csak tinédzserként tértek vissza szülőhazájába, ahol az egyetemen angol szakon végezett. Pályafutását újságíró gyakornokként kezdte a Darlington & Stockton Times-nál, de később dolgozott a Hull Daily Mail-nél is, hogy aztán 2008-ban ismét Ausztráliában kamatoztassa tovább tudását. 13 évig maradt az újságírói pályán, míg meg nem írta első regényét az Aszály címmel, mellyel azonnal sikert aratott.

Történetének főszereplője Aaron Falk, aki szövetségi ügynökként dolgozik Melbourne-ben, és szülővárosába igyekszik vissza gyerekkori barátja, Luke temetésére. Minden jel arra mutat, hogy a férfi egy puskával végzett a feleségével, a fiával és önmagával, csupán csecsemőkorú lányát hagyva életben. Luka apja arra kéri Aaront, nézzen utána az ügynek, és derítse ki, valójában mi történt. Hiába egyértelműek a bizonyítékok, azért a részletekben akadnak furcsaságok. Luke összeáll a helyi rendőrfőnökkel, miközben saját múltjával is kénytelen szembenézni.

Jane Harper regénye semmilyen módon nem kiemelkedő alkotás, de megüt egy olyan kötelező színvonalat, hogy még véletlenül sem nevezhető rossz olvasmánynak. Kifejezetten jó döntésnek bizonyult a szerző részéről, hogy helyszínéül egy ausztrál kisvárost választott, az eső hiánya miatt kietlen tájakkal és viszonylag néptelen utcákkal, mert ez egyfajta egzotikusságot kölcsönöz a könyvnek. Emellett az Aszály bőszen merít a krimi műfajának kliséiből, de azokat többnyire megfelelően és nem pedig fájdalmasan használja föl. Érdekesek, kellően árnyaltak a történetben szereplő karakterek is, illetve kifejezetten jól működik Aaron belső rágódása a múltja miatt és annak felszínre kerülése a visszatértével szülővárosába. A megoldatlan rejtély izgalmas, a hőség és a szárazság miatt uralkodó feszültség szinte tapintható, maga a megoldás pedig meglepő és elrettentő egyszerre.

Az Aszály bőven megállja a helyét a bűnügyi regények között. Nem arról van szó, hogy nincs jobb nála, de szórakoztatásra és kikapcsolódásra tökéletes választás lehet.

Harper, Jane. Aszály. GABO, Budapest, 2017., 380 oldal.

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek