Könyv hétvégre! Zsákmese: A Labirintus

Simon Stålenhag napjaink egyik legelismertebb digitális művésze, akinek képei azelőtt is nagy népszerűségnek örvendtek, hogy az Elektronikus állam és a Mesék a hurokból megjelentek volna nyomtatásban. Előbbiből hamarosan film készül Millie Bobby Brown főszereplésével, utóbbiból a Prime Videon lehet megtekinteni a könyvből adaptált sorozatot. Legújabb művében, mely A Labirintus címre hallgat, ismét svéd területre kalauzolja olvasóit, ahol ezúttal a hiperrealisztikus ábrázolás mellé egy egészen erős történet is társult.

Történetében világunkat majdnem elpusztította egy földönkívüli jelenség, a bolygóra nem jut el a napfény, felületét por és hamu lepi el. A néhány túlélő egy földalatti létesítménybe húzódott vissza, és így volt képes megmenekülni, akik közül Matt, a bátyja Sigrid és egy tinédzser fiú, Charlie egy expedícióra indulnak a felszínre. Kezdetben minden rendben megy, azonban hamarosan rosszra fordulnak a dolgok, és szereplőink rég eltemetett titkokkal kénytelenek szembesülni.

 

Mind a Mesék a hurokból, mind pedig az Elektronikus állam valami fantasztikus látványvilággal rendelkezik, Stålenhag hihetetlen részletességgel alkotja meg az általa elképzelt poszt-apokaliptikus vagy egy alternatív jövőben játszódó világot, melynek képi ábrázolása egyszerűen odavarázsolja a helyszínekre az olvasót. Szerencsére A Labirintus esetében sincs ez máshogy, de míg az előző két műben maga a történet, illetve történetek nem érződtek olyan erősnek, inkább a hangulatra helyeződött hangsúly, addig a szerző újabb könyvében végre egy olyan cselekményt mesél el, amely nemcsak megrázó, hanem az olvasás befejezte után is sokáig képes az ember fejében ragadni.

A Labirintusban az idegen létforma és a miatta kialakult helyzet csupán egy mellékszál, sokkal fontosabb szerepet kapnak benne azok a döntések, melyeket a szereplők meghoznak, illetve az az ár, amit majd fizetniük kell értük. Az atmoszféra végig komor, sötét, a befejezés pedig már-már horrorisztikus, A Labiritnus egyértelműen Stålenhag eddigi legjobbja.

Stålenhag, Simon. A Labiritnus. Agave Könyvek, Budapest, 2021., 152 oldal.

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek