Lučanský szélnek eresztette a Kuciak-gyilkosságot felderítő 82 tagú nyomozócsoportot

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány kedden feloszlatta a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolását vizsgáló nyomozócsoportot.

A nyomozókból, ügynökökből és elemzőkből álló nyomozócsoportot feloszlatta a rendőrfőkapitány. A több mint 25 ezer oldalas, 160 kiegészítéssel és 40 további nyomozati anyaggal kiegészített dokumentummal a továbbiakban nem a rendőrség foglalkozik.

A nyomozócsoportra már nincs szükség, mert hétfőn (október 21.) vádat emeltek az ügyben a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróságon. „Köszönet minden rendőrnek, aki a „Kuciak” csoport tagja volt. Örülök, hogy az egész országot megrázó gyilkossági ügyet ilyen rövid idő alatt sikerült felderíteniük. Most a bíróságon a sor.” – mondta Lučanský. Szerinte a csapat hatalmas nyomás alatt állt a sajtó részéről, és a lakosság nagyon szkeptikus volt. Az eredményekre való tekintettel több rendőrt előléptettek és megjutalmaztak.

A „Kuciak” nyomozócsoport tavaly márciusi óta közel 50 terabyte adatot elemzett, amelyet a mobilszolgáltatók bocsátottak a rendelkezésükre, valamint videófelvételeket vizsgáltak.

Az újságíró gyilkosai utáni nyomozás számos egyéb bűncselekményt is feltárt. Például Peter Šufliarský és Maroš Žilinka ügyész, valamint Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolásának előkészítését, tiltott fegyverkezést, Peter Molnár vállalkozó 2016-os meggyilkolását és Basternák László, Ógyalla (Hurbanovo) egykori polgármesterének meggyilkolását.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek