EgészségÉletmód

Egészséges és környezettudatos menza Szarvason

Valami egészen különleges és példaértékű kezdeményezés valósult meg egy szarvasi általános iskolában: az ételek fele helyi termelőktől származik.

Ráadásul 50-60%-ban biozöldséget használnak fel a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola  tanulói étkeztetésére. Már ennek megvalósítása sem volt egyszerű és rengeteget tett érte az önkormányzat és az iskola tanárai. Azonban nemcsak egy dolog változott. Úgy gondolták, ha már ennyi energiát beleöltek, akkor teljesen más rendszert fognak megalkotni.

A gyerekeket és a szülőket bevonták a változásokba. A kicsikkel ellátogatnak a környező gazdaságokba, hogy megnézzék, honnan kerülnek az ételek a tányérjukra. Az iskolában pedig témanap keretében ételeket is elkészítenek a gyerekek, és órán azt is elmagyarázzák nekik, hogy mennyi munkával, idővvel és energiabefektetéssel jár az élelmiszerek megtermelése. Minden asztalra egy nagy tál kerül, a gyerekek pedgi maguk döntik el, hogy mennyit szeretnének megenni.

A szülők is kipróbálhatják a menzát, hogy megtudják, mit és hogyan étkeznek gyermekeik.

Ha érdekel, hogy a most felnövő generáció egészséges lesz-e, ha úgy gondolod, hogy a jövőhöz minden egyes ember hozzá tud tenni, akkor nézd meg az alábbi kezdeményezést:

Okosmenza – egészséges, ökoélelmiszert az óvodákba!

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés