EgészségÉletmód

Ezért egyél gyakran kölest

Ha sértődötten tolod arrébb a köleskását azzal, hogy “ezt egyék meg a madarak”, akkor ez az írás neked szól. Ez esetben ugyanis biztos vagyok benne, hogy tudok neked olyat mondani, amit eddig nem tudtál… a kölesről.

A hagyományőrzők, a reformtáplálkozás hívei és a gluténérzékenyek jól tudják, hogy az emberiség egyik legősibb gabonaféléje, a köles nemcsak ízletes,  de rendkívül egészséges táplálék is. Hazánkban sokáig a szegények eledele volt, napjainkban főként a táplálkozásukra igényesek asztalán található meg ez az ősi gabonaféle.

E napjainkban méltatlanul mellőzött gabona nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, E-, valamint K-vitamint, ezen kívül számottevő mennyiségben található benne cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium és vas. A felsorolt vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően a rendszeres kölesfogyasztás az emberi szervezetre nézve számos élettani előnnyel jár.

Ha az étrendedben gyakran szerepel köles, akkor (többek között)

  • erős lesz az immunrendszered
  • megfelelően fognak működni a szívizmaid
  • könnyebben regenerálódnak a sejtjeid
  • nem leszel fáradt, sem depressziós
  • rendben lesz az emésztésed
  • gyönyörű bőröd, hajad és körmöd lesz
  • csökken a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata

Ugye, hogy vétek lenne kihagyni az étkezésedből ezt a szupergabonát? Hogy nem szereted a köleskását? Ki mondta, hogy a kölesből csak kása készülhet?

Ebből az értékes gabonából az előételtől kezdve a desszertig gyakorlatilag bármit készíthetsz. Főzhetsz belőle levest, használhatod köretként rizs helyett, készülhet belőle lepény, felfújt, gombóc és fasírt, de süthetsz kölestortát és különféle süteményeket is.

Na, kipróbálod?

Kiemelt kép: unsplash.com

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés