IT - Tech

Kipróbáltuk, ajánljuk! Kódolásgyakorlás a CheckiO-val

Előzőekben már volt szó a Pythonról. A CheckiO weboldalán játékos kódolói feladatokat oldhatnak meg az érdeklődők JavasScript vagy Python programnyelven.

Az általunk már korábban ajánlott CodeWars kódolásgyakorló weboldalhoz hasonlóan itt sincsenek kifejezett tananyagok, csak feladatok vannak – tehát a CheckiO használata is feltételez legalább egy kis előzetes programozói tudást (bár az oldal leírása szerint ugyanúgy kínálnak feladatokat a kezdőknek is, mint a haladóknak, de valószínűleg ők kezdő alatt nem a nulla, hanem a kevés programozói tudással/tapasztalattal rendelkezőket értik).

A CheckiO nagy előnye a már említett CodeWars-hoz képest, hogy a CheckiO fokozatos segítséget nyújt, ha egy feladatot kizárólag saját kútfőből nem tudnánk megoldani. Ilyenkor elsőként kérhetünk egy kis segítséget a programtól, ami egy-két mondat és esetleg egy kis kódrészlet segítségével közelebb visz minket a megoldáshoz.

Ha ez sem segít, kérhetünk egy kissé több segítséget a CheckiO-tól, ami ekkor már egy újabb magyarázattal és esetleg még több kódrészlet megmutatásával még jobban segít nekünk. Ezt eljátszhatjuk 4-5 alkalommal, és a végén már annyi segítséget ad nekünk a program, hogy játszva megoldjuk az adott feladatot.

Azt viszont tudnunk kell, hogy a sikeres feladatmegoldásért kapható pluszpontjaink annál jobban csökkennek, minél több segítséget veszünk igénybe.

 


Összességében a CheckiO-ról:

Előnyök:

– ingyenes (de támogatást elfogadnak, amiért kiemelt account jár),

– a feladatmegoldáshoz fokozatos segítséget nyújt,

– érdekes feladatokat ad.

Hátrányok:

– nem tud magyarul (csak angol vagy orosz nyelven elérhető),

– csak két programnyelvet gyakoroltat (a JavaScript-et és a Python-t).

 

Dávid Attila

Fotó: YouToube

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés