Film-TV

Mit nézel? Bérgyilkos a szomszédod: Ava

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Ava egy 2020-as akció- és thrillerfilm, melynek augusztus 27-én volt a bemutatója, és most az HBO GO kínálatában érhető el hazánkban. A filmet Tate Taylor (A hallgatás törvénye) rendezte, és a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Jessica Chastain (Az: második fejezet), Colin Farrel (Erőszakik) vagy John Malkovich (Red). Az Ava egy bérgyilkos viszontagságos életszakaszát mutatja be inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Történetének főszereplője Ava, aki a világ különböző tájain hajt végre megrendelésre gyilkosságokat, és igen jó abban, amit csinál. Mikor az egyik új munka balul sül el, kénytelen a háttérbe húzódni, és inkább hazatér, ahol már évek óta nem járt. Apja halott, édesanyjának szívrohama volt, a testvére az ő régi párjával készül összeházasodni. Ha mindez nem lenne elég, munkájának fölsőbb köréből úgy döntenek, kiiktatják, így Ava kénytelen megküzdeni egyszerre magánélete és hivatása nehézségeivel.

Ha egy olyan karaktert választunk történetünk főszereplőjének, aki hidegvérrel tesz el láb alól embereket, azt bizony nehéz úgy bemutatni a nézőnek, hogy valahogy közel kerüljön hozzá; sajnos az Ava itt el is vérzik azonnal. Habár a bizonyos pontokon sok hasonlóságot mutató Bérgyilkosok viadala főként a gyilkos utáni nyomozásra koncentrál, nagy szerepet kap benne az antagonista életének és annak motivációjának bemutatása, így ha nem is teljesen, de képes az ember valamennyire a negatív hőssel is együttérezni. Az Ava mintha nem tudta volna eldönteni, hogy pontosan most mi is akar lenni: egy pörgős, véres akciófilm vagy egy olyan dráma, ahol hangsúlyos a főszereplő családja miatti érzelmi vívódás. Ha egy karakter árnyalt, azzal nincs semmi baj, sőt, de ha nagyon egy oldal felé tolódik el a mérleg nyelve, tettei valahogy érthetetlenek lesznek.

Az akciójelenetek jól néznek ki, talán túlságosan is megkoreografáltak, így nehezen hihető, hogy egy körülbelül ötven kilós nő – legyen akármilyen képzett – végigpüföli magát más súlycsoportban lévő férfiakon. Nyilván ez egy film, és nem az erre való képességet vitatom, hanem a harcoknak az ábrázolását, hiszen ott van erre remek példaként a Charlize Theron főszereplésével készült Atomszőke. John Malkovich bohóckodását meg valószínűleg a készítők sem gondolták komolyan az egy szál pisztollyal (ez a Redben elfér, itt meg inkább csak kínos).

A film szinkronosan elérhető az HBO GO kínálatában.

Ava. Amerikai akció- és thrillerfilm, 2020, 97 perc.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB