Film-TVProgramajánló

Mit nézel? Nyomasztó dráma: Ez minden, amit tudok

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó rovatunk a steraming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Ez minden, amit tudok, egy 6 részes, amerikai drámasorozat, mely William Lamb 1998-as regényének adaptációja – magyarul nem jelent meg az írónak könyve −, és május 10-én volt a premierje az HBO-n. A széria írója és rendezője egy személyben Derek Cainfrance (Túl a fenyvesen), főszereplője pedig Mark Ruffalo, aki rögtön két szerepet is eljátszik benne. Az Ez minden, amit tudok egy kifejezetten nyomasztó dráma lett, amely egy pillanatra sem hagyja a nézőt fellélegezni.

Története szerint Dominick a connecticuti Three Rivers-ben él, és házak festéséből tartja el magát; mint főszereplő, ő a narrátor is. Azonnal az első rész elején megismerjük ikertestvérét, Thomast, aki a helyi könyvtárban brutálisan megcsonkítja magát egy késsel az olvasók szeme láttára. Thomas ugyanis mentálisan beteg – paranoid skizofrénia −, és úgy gondolta, önmaga feláldozásával megakadályozhatja az apokalipszist. A kórházi ápolás után azonban nem az elmegyógyintézetbe szállítják vissza, hanem a börtönbe, és Dominick sehogy sem tudja kihozni onnan. Thomas új orvos kezdi kezelni, és kiderül, hogy közös gyermekkoruk rengeteg sötét titkot rejt, de Dominick nem biztos, hogy készen áll arra, hogy mindent halljon.

Az Ez minden, amit tudok egy nagyon szomorú, titkokkal teli család − és főleg két testvér – története, amely olyan baljósra, olyan nyomasztóra sikeredett, hogy konkréten az eddig leadott 3X60 perc alatt egyetlen vidám pillanatot sem tartalmaz. Persze, az elején bemutatott csonkítás bőven megalapozza a sötét hangulatot, de ez később sem enged föl, sőt, ahogy lassan egyre több részlet derül ki Thomas és Dominick viszontagságos életéből, úgy válik fullasztóbbá. Ez nem negatívum, csak nem feltétlenül való mindenkinek a sorozat.

Az Ez minden, amit tudok azért működik, mert bár nem feltétlenül könnyű nézni, de mindenképpen kötődni kezdünk az ikertestvérekhez, látni akarjuk, hogy találnak-e megoldást a problémáikra, nem mellesleg pedig nézőként is tudni akarjuk, milyen más családi titkok rejtőznek még a múltban. Dominick élete egy igazi kínszenvedés, nem csak mentálisan beteg testvéréről kell gondoskodnia, képtelen gyerekkorában elviselnie nevelőapja abuzív viselkedését, valamint azt, hogy az anyja még halálos ágyán sem volt hajlandó beszélni az igazi apjáról, nem mellesleg felnőttként házassága is hamar darabokra hullik.

Ha valamilyen igazán mély drámát szeretnénk látni, az Ez minden, amit tudok tökéletes választás lehet.

A sorozat első három része magyar felirattal elérhető az HBO GO kínálatában.

Ez minden, amit tudok. Amerikai drámasorozat, 60 perc, 2020. Forgalmazó: HBO

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB