Film-TV

Mit nézel? Ráérős nyomozás: Hajsza

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Hajsza (The Fall) egy 2013-as angol krimi- és drámasorozat, melynek a BBC Two csatornán volt a bemutatója, és egy ideje elérhető a Netflix kínálatában is. A szériát Allan Cubitt (Anyátlanok – Életed nagy kalandja felnőtté válni) készítette és írta, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Gillian Anderson (Szexoktatás), John Lynch (Terror) vagy Jamie Dornan (A szürke ötven árnyalata). A Hajsza egy igazán atmoszférikus sorozat, melyben egy szexuális bűnöző tetteit, és annak elfogását követhetjük végig.

Története Észak-Írország fővárosában, Belfastban játszódik, ahol brutálisan meggyilkolnak egy fiatal lányt, ám nem sikerül közel egy hónap alatt sem az elkövető nyomára bukkanni. Ekkor érkezik meg Stella Gibson főfelügyelő, hogy segítsen a helyi rendőrségnek, ám hamarosan rádöbben, hogy egy sorozatgyilkossal van dolguk, akinek áldozatai fiatal, sikeres nők. Stella és csapata kénytelen minden követ megmozgatni, hogy elkapják a férfit, ám sorra ütköznek bele a különböző akadályokba. Sikerrel járnak-e, mielőtt újabb áldozat kerül elő?

Ismét egy olyan krimi, amely nem sieti el a történetmesélést, helyette hagy időt bőven, hogy megismerjük a szereplőket, és ismét egy olyan alkotás, melynek kifejezetten jól áll a lassabb tempó. A Hajsza az első pillanattól fogva elkerüli a bűnügyi sorozatokra jellemző “vajon ki tette?” dilemmát, és megmutatja a nézőknek a tettest. Ezzel nemhogy hibát vét, inkább még magasabbra emeli a tétet, az izgalmat ezúttal nem a gyilkos-személy kiléte szolgáltatja, hanem maga a nyomozás nehézségei és az elkövető motivációja. Kifejezetten jót tesz a Hajsza dinamikájának, hogy egyszerre ismerhetjük meg benne a nyomozást vezető Stella Gibsont és a sorozatgyilkost, aki nem egy tipikus értelemben vett izolált személyiség. A Paul Spector névű férfinak ugyanis családja van, rendes munkája, intelligens, udvarias, így senki nem feltételezné róla, hogy éjjelente bizonyos időközönként fiatal nők lakásába lopózik be, és a fehérneműjük között turkál. Külön pluszpont, hogy Paul, mielőtt betörne valakihez, hogyan deríti föl alaposan a terepet, illetve, hogy az elkövetés estéjén milyen bemelegítő mozdulatokat végez; ezáltal a sorozat csak még realisztikusabbá, még félelmetesebbé válik.

A Hajsza néha talán érezhetően túl lassú, de cserébe egy nagyon komor atmoszférával rendelkezik, ráadásul egy évad mindössze 5-6 epizódból áll, így túlságosan elnyúlni sem tud szerencsére. Ha valaki még nem találkozott vele, most mindenképpen érdemes megnézni a Netflixen magyar felirattal.

Hajsza. Angol krimi-, dráma, 60-90 perc, 2013-2016.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB