Film-TV

Mit nézel? Úton: A kapitány küldetése

Fritsi Péter

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A kapitány küldetése (News of the World) egy 2020-as amerikai dráma- és westernfilm, melyet Paul Greengrass (Phillips kapitány) rendezett, és Paulette Jiles azonos című regények az adaptációja. A főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Tom Hanks (A számkivetett) vagy Helena Zengel, akinek ez volt az első angol nyelvű filmes szerepe, és azonnal egy Golden Globe-jelölést is begyűjtött vele. A kapitány küldetésében egy polgárháborús veterán történetét követhetjük végig, aki útja során egy különleges lányra bukkan.

Történetének főszereplője Jefferson Kyle Kidd kapitány, aki a polgárháború utáni Egyesült Államok Texasában járja a városokat és településeket, hogy az újságból felolvasva vigye el az embereknek a híreket, ha azok éppen kíváncsiak rá. Útja során azonban egyszer csak egy magára hagyott lányra bukkan, akiről kiderül, kiskorában elrabolták otthonról, és az indiánok között nevelkedett. Éppen hazaszállították volna eredeti családjához, azonban a küldetés kudarcba fulladt. Jefferson Kyle Kidd-re hárul a feladat, hogy teljesítse ezt.

A kapitány küldetése nem éppen egy túl egyedi történet, de azért működik. Nem egyszer láthattuk már ugyanazt a receptet: a mogorva férfihoz kerül egy kislány, nem jönnek ki egymással, de ahogy telik az idő, természetesen mind a ketten meglágyulnak, és örökre szóló barátság köttetik közöttük. A mindent megélt, idős férfi minél előbb le akarja rázni magáról a kislány képében érkezett váratlan feladatot, de hamarosan kiderül, ha ő nem teljesíti a félbeszakadt küldetést, nincs más kerek e világon, aki ezt véghez vigye. Egészen hasonló klisékre épített a Palmer, még akkor is, ha ott teljesen más volt a történet, kor és környezet.

A klisék ellenére azonban A kapitány küldetése egy élvezhető film lett, amelybe került néhány igen izgalmas jelenet is, pedig a cselekmény nagy részében a két karakter csupán egy szekéren utazik a semmi közepén. A két főszereplő hamar megkedvelhető, és annak ellenére érződik, kialakul közöttük a kötődés, hogy még egy nyelvet sem beszélnek. Így izgalmas lesz végignézni próbálkozásukat a végcél elérése érdekében, miközben hol a természeti erőkkel kénytelen megküzdeni, hol pedig az életükre törő emberekkel.

Könnyen lehet, hogy A kapitány küldetése nem az a film, melyet többször meg akarunk majd tekintetni, de legalább nem sajnálja az ember az időt, amit rászánt arra, hogy megnézze.

A kapitány küldetése szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában.

A kapitány küldetése. Amerikai dráma-, westernfilm, 118 perc, 2020.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB