Sárgadinnye a nyár slágere | Pannonmagazin
ÉletmódGasztro

Sárgadinnye a nyár slágere

A sárgadinnye mézédes illatával és ízével érthető módon sokak kedvence, a nyár egyik slágere.

Jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető. Június végétől szeptember elejéig kapható, de próbálkozhatunk saját termesztéssel is. A sárgadinnye szénhidrát és zsírtartalma alacsony, ám kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak. Tartalmaz még vasat, kálciumot, foszfort.

A sárgadinnye fajtától függően igen változatos megjelenésű gyümölcs, ezért a héja színéből alapvetően nem lehet az érettséget megállapítani. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg. Sárgadinnye vásárlásakor inkább hagyatkozzunk a szaglásunkra.

Ha a dinnyék között válogatunk, óvatosan forgassuk, emelgessük a sérülékeny gyümölcsöt. A méret nem jelzi az érettséget: a dinnye termőhelyére utal. Jobb körülmények között nagyobbra nő az adott fajtájú dinnye. A méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett. Kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét. Mindenképpen szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni véget. A kellemes aroma kívülről is érezhető. Az illat nélküli egyedet régen, illetve éretlenül szedték le – ne válasszuk. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele – ez a dinnye lehet, hogy elkezdett belülről erjedni. Minél érettebb, annál több antioxidáns van benne.

Hűvös helyen 5-6 napig tarthatjuk el. Csomagoljuk be, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát. Csak fogyasztás előtt mossuk meg.

eteltcsakokosan.hu

A nyitókép illusztráció.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB