IT - Tech

Tanuljunk kódolni a SoloLearn-nel!

A SoloLearn nevű, kódolást oktató online platform sokat fejlődött az elmúlt pár évben, ezért a korábbi, róla szóló cikkünk után itt egy újabb:

Ami a Duolingo az idegennyelv-oktatásban, az a SoloLearn a kódolás/programozás-oktatásban: egy rendkívül népszerű online platform, ami egyaránt elérhető a weben és telefonos alkalmazásként is, és ezek a SoloLearn-felületek – ma már szinte természetesen – szinkronban vannak egymással.

Korábbi SoloLearn-cikkünk megjelenése óta jelentősen nőtt a platformon oktatott számítógépes nyelvek (pl. Python, Java, C++ stb.) száma, e sorok írásakor az érdeklődők már körülbelül két tucat SoloLearn-tanfolyamon tanulhatnak.

Az alapkoncepció nem változott: egy-egy tanfolyam pár témából, témánként „könnyen emészthető”, falatnyi leckék sorozatából áll, amelyet minden lényeges, új információ után egy-egy  párkérdéses teszt szakít meg, amely játékosan gyakoroltatja az előző leckerész által leírtakat.

A SoloLearn alapvetően továbbra is ingyenes, de aki egy jelképes összegért mégis előfizet rá, az az alaptanfolyamokhoz pluszszolgáltatásokat kap: pl. komplexebb pluszfeladatokat, amelyekkel többet és jobban gyakorolhatja az adott SoloLearn-tanfolyamon tanultakat.

Korábbi cikkünkben a SoloLearn hátrányaként említettük meg, hogy magyarul nem elérhető. Nos, ez sajnos azóta sem változott: aki a SoloLearn-nel szeretne programozást/kódolást tanulni, annak legalább egy keveset tudnia kell angolul, hogy az – egyébként egyszerű angolsággal írt, rövid mondatokból álló – SoloLearn-leckéket megértse.

Korábban szintén hátrányként említettük meg, hogy egy-egy SoloLearn-tanfolyam elvégzése önmagában nem elég ahhoz, hogy egy csapásra profi szakember váljon belőlünk. Ez valószínűleg most is így van, de a SoloLearn becsületére legyen mondva, hogy igyekszik folyamatosan fejleszteni a tanfolyamait: nem csak a számuk, hanem komplexitásuk tekintetében is (de megtartva a tanfolyamok átláthatóságát, könnyen elvégezhetőségét, akár úgy is, hogy egy adott számítógépes nyelvből – pl. Python-ból – nem egyetlen, hatalmas és bonyolult tanfolyamot, hanem egy egész – rövid, könnyű tanfolyamokból álló – tanfolyamsorozatot hoz létre).

A SoloLearn a tanulók által elvégzett tanfolyam(ok)ról automatikusan egyedi azonosítóval ellátott online oklevelet állít ki, amelyet – főleg mostanában – a (volt) diákok előszeretettel osztanak meg pl. az egyik legnagyobb szakmai közösségi oldalon, a LinkedIn-en, ezzel is segítve a programozóként/fejlesztőként való elhelyezkedésüket.

Tipp a SoloLearn-höz

Azt javasoljuk azoknak, akik nem csak a SoloLearn-nel, hanem magával a kódolással/programozással is csak most kezdenének megismerkedni, hogy a Python nyelvvel kezdjék a kódolástanulást a SoloLearn-ön. A SoloLearn 3-4 különböző Python tanfolyamot is kínál, ezek közül a kezdőknek szóló Python-tanfolyammal érdemes kezdeni.

(Azért a Python-t ajánljuk a kezdéshez, mert egyrészt a közvélekedés szerint is, másrészt saját tapasztalataink szerint is a Python egy könnyen átlátható/olvasható és könnyen tanulható nyelv, ezért előszeretettel ajánlják a programozással/kódolással való megismerkedéshez.)

Dávid Attila

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB