Egészség

Variációk reggelire

Avatar

Ahogy mind különbözünk egymástól, úgy van ez jelen a reggelit övező szokásainkban is. Minden embernél és minden családban máshogy indul a nap, tehát mást esznek reggelire. Hiszen valaki reggelizik, míg megint mások egyáltalán nem esznek semmit az első étkezésre. De vajon melyik az üdvös megoldás az egészség szempontjából?

A kávé a minden?

Mai rohanó világunkban az egyik leghatékonyabb ébresztőként tartják számon a kávét. Vannak, akik ébredés után, étkezés nélkül döntik magukba az első kávét, hogy elinduljon a reggel, amihez a legtöbb esetben egy-egy cigaretta is hozzájárul. Erről már innen látszik, hogy sem a gyomornak, sem hosszú távon nem egészséges a szervezetnek.

A másik népszerű vélekedés, hogy szinte szentírásnak veszik a jó öreg magyar mondást, miszerint:

“Reggel mint a király, délben mint a polgár, este mint a koldus.” Ezzel nem is lenne gond addig a pontig, ha a reggeli bősége többségében zöldségekből, gyümölcsökből, valamint lassan felszívódó szénhidrátokból állna. Ellenben sajnos a többség ragaszkodik a hagyományos, zsírban és fehér kenyérben bővelkedő reggelihez egészen addig, míg el nem érik a várt teltségérzetet.

Persze ettől jóllaknak, de mivel mindezek gyorsan felszívódnak, így az inzulin is rövid úton a fáradtság ösvényére tereli a szervezetet. Ilyenkor pedig következik az első, második, harmadik, sokadik kávé.

Lassan szívódjon fel

Minden bizonnyal te is hallottál már a glikémiás indexről, valamint a lassú és a gyors felszívódású szénhidrátokról. Reggelire minden esetben a lassú felszívódású szénhidrátok az ideálisak, mivel ezek hatására sokáig energiával látjuk el a szervezetünket. Ha nincs ötleted, hogy melyek ezek, akkor eláruljuk, hogy az olajos magvak tökéletes napindítók. Persze nem is csak magukban fogyasztandók, ha nem szimpatikus az elképzelés, hanem akár egy salátába vagy épp müzlibe is bele lehet tenni őket. Ugye, hogy így már barátságosabb?

Ezt olvassa biztosan sokan elborzadnak, hiszen nem ehhez szoktunk hozzá az évek, évtizedek során, hogy magokat reggelizzünk. Mégis mi azt mondjuk, hogy próbáld ki, egyrészt nem veszíthetsz semmit, másrészt megtapasztalhatod azt, hogy milyen jótékony hatással vannak a szervezetedre reggel az olajos magvak.

Lehet, azt gondolod, hogy ez egy meglehetősen költséges opció a reggelire, de gondolj csak bele, hogy mennyit tehetsz a szervezetedért egy kis odafigyeléssel. Arról pedig nem is beszélve, hogy mennyit árthatsz egy, a cikk elején említett kombinációval vagy épp az éhgyomorra fogyasztott kávéval. Hidd el, azt sem lesz olcsóbb rendbehozni!

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB