TurizmusUtazóna

Virtuális országjáró: Séta Kiszomboron

Kiszombor talán nem az első számú turisztikai célpont Magyarországon, ugyanakkor számtalan érdekességet rejt. A településnek számtalan elfeledett titka van, amit megéri felfedezni mindazoknak, akik szeretik a történelmi emlékeket, érdekes építményeket és a nyugodt sétákat.

Ezen a helyen található például a jelentős múltra visszatekintő Rónay – sírkert.  De miért is olyan izgalmas a története, s mit adott a Rónay-család a községnek?

Kiszombor – régebbi feljegyzések szerint Zumbur, Zombor – Szegedtől körülbelül 25, Makótól 5 kilométerre fekszik, a Maros folyó hídja előtt. Tiszta, rendezett nagyközség fogadja az odaérkező látogatót. Azonnal feltűnik, hogy igazi túlélők lakják. Bár a történelem viharai nyomot hagytak a Csanád nemzetség egykori ősi birtokán, az ott lakók élni akarása a természet, a járványok és a háborúk okozta nehézségek dacára is töretlen maradt. Nemzedékről nemzedékre megújult és szemmel láthatóan ma is folyamatosan szépül.

A korai időkben sokféle nép megfordult Zomboron, mind hozzájárultak Kiszombor kultúrájához, értékeihez. A község környékén több mint száz régészeti lelőhelyet tartanak számon, így a szerencsés múltkedvelők – csak úgy, mint egykor Móra Ferenc – kincsekre bukkanhatnak.

A falu élete akkor lendült fel igazán, amikor Oxel Mátyás német nemes és sörgyáros 1781-ben megvásárolta az uradalmat. Innentől kezdve fokozatosan fejlődött, virágzott a hely. 1803- ban, mikor Oxel meghalt, fiai között feloszlott a bírtok. 36 évvel később a család névváltoztatásért folyamodott, s felvették a Rónay, egészen pontosan zombori Rónay nevet. A számos kiművelt fővel rendelkező, német ősökkel bíró család sokat tett Torontál, és Csongrád valamint Csanád vármegyéért.

                                                     A Rónay-Kúria egy régi fotón, látható Kiszombor honlapján 

Kiszomboron ma is áll a sírkert, melyet Rónay János és neje, Karátson Emília építtetett 1873-ban. Később a romantika stílusában épült temetőkápolna gazdagodott egy centrális elrendezésű eklektikus sírkápolnával, melyet Rónay Jenő terveztetett meg az 1900-as évek elején. Ezt követően a család oldalági rokonai egy puritán megjelenésű, art deco kriptát emeltek a sírkert építményei közé az 1930-as években.

                                                                                                        A Rónay -sírkert

Építészeti sokszínűsége miatt a kiszombori temető ma is látogatott és nagy becsben tartott Csongrád- Csanád megyében. Jelenleg felújításokat végeznek rajta, hogy továbbra is gondozott legyen és méltó maradjon a Rónay-család nevéhez.

A család örökségét egyébként más módon is igyekeznek őrizni a kiszomboriak, ezért újították fel korhűen a Rónay Aladár-féle Gólyafészek kúriát, és nyitották meg színvonalas vendéglátóhelyként 2006-ban. Az emeletén állandó kiállítás is tekinthető meg.

                                                                                            A felújított Rónay- Kúria

Természetesen a jövőben további újításokat is terveznek, amik Kiszombor kulturális értékeit emelik majd ki. Ezért mindenképpen érdemes ellátogatni a községbe.

Farkas Cs. Tekla

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB