Megújúló faállomány a Tőserdőben

A tiszaalpári út melletti területen 6000 tölgyfát telepítenek majd, míg a holtágnál állománykiegészítéssel segítik a helyi fajok térnyerését.

Több helyszínen is erdészeti beavatkozásokkal állítja helyre az erdőket a Kiskunsági Nemzeti Park a Tőserdőben. Céljuk, hogy az inváziós fa- és cserjefajokat visszaszorítsák, és így újra az őshonos fajták népesítsék be a környéket. A lakiteleki védett erdőben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság indított erdőfelújítási munkálatokat, hogy visszaszorítsák az invazív fajokat. Tőserdőben szinte minden erdő fertőzött. Természetes módon az őshonos faállományok nem képesek már a megújulásra. Mindenféleképpen szükséges egy beavatkozás.

Egy másik helyszínen, a tanösvény Holt-Tisza menti részén a hatalmas tölgyfákat és nyárfákat meghagyták és megtisztították a területet az észak-amerikai és ázsiai kúszónövényektől. A tervek szerint tölgyek, fűzfák és nyárfák kerülnek ide. Tőserdőn a fehér akác, a nyugati ostorfa, az amerikai kőris és a zöldjuhar okozza a legtöbb gondot.

Forrás: hiros.hu

Juhász Márta

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Hasonló cikkek