Menyhárt a magyar Fico?

A sértődött, utca által leváltott Robert Ficot idéző lépésre készült az MKP vezetője, Menyhárt József.

Menyhárt a pártelnöksége alatt az MKP ismét kudarcot szenvedett, egyre nyíltabban mondják ki a párt tagjai, hogy „valaki valahol” nem tesz eleget a sikerért és alkalmatlan. Ennek ellenére Menyhárthoz közeli sajtósok arról zengnek örömódákat, hogy a verséneklőből vőféllyé, majd vőfélyből pártelnökké avanzsált Menyhárt mégiscsak a második legtöbb szavazatot kapta, ami milyen elképesztő nagy támogatottságot jelent. Ha valóban azt jelentene, akkor most nem csökkentené a párt elnökségének és döntéshozó szerveinek létszámát. Indoklása szerint rugalmasabbá kell tenni a párt vezetését, hogy meg tudjon felelni a kihívásoknak.

Ugyanezt hangoztatta annak idején Robert Fico is, aki az utca nyomására mondott csak le miniszterelnöki székéről, de pártelnöknek megmaradt, és hogy hatalmat bebetonozza, 36-ról 15-re szűkítette a Smer addig egyébként viszonylag jól működő elnökségét. Természetesen azok maradhattak, akik őt erősítették. A valódi cél az volt, hogy bebetonozza pozícióját, és legyen bármennyire terhes a Smer számára Robert Fico személye, ne lehessen tőle megszabadulni.

Menyhárt most hasonló lépésre készül. Ráadásul a választások után az egész elnökség vele együtt lemondott, de azért úgy, hogy a főkolomposok megtarthassák az irányítást a tisztújításig. Ilyet még a Most-Híd sem mert meglépni. Menyhárt elárulta, hogy minél hamarabb és minél hatékonyabban szeretnék megkezdeni a tárgyalásokat a Most-Híddal, hogy teljes egységet érjenek el.

A Dunaszerdahelyi járásban is felére csökkent az MKP alapszervezetek száma, ami nyilván nem ok nélkül történik. Külön figyelmet érdemel továbbá az Új Egység Mozgalom vezetője, Samu István csütörtöki videóbejegyzése, amelyben nyíltan és kendőzetlenül kimondja a háttérben húzódó problémákat. Azt, hogy az MKP jelenlegi elnöke igyekszik ellehetetleníteni minden vele egyet nem értő szervezetet pályázataik megfúrásával, vagy hogy saját magára képes volt elverni az MKP kampánybüdzséjének nagy részét. A politikailag alkalmatlan emberek számára az „összefogásról“ szóló doktrína nem más, mint alibi az egypártrendszerre, ahol nincs konkurencia, amely rámutatna alkalmatlanságukra. Nem kell elszámolni a kudarcokkal és az időről időről megismétlődő bukásokat újra és újra eredményként tálalhatják.

Az MKP most eldöntheti, hogy megismétli-e ugyanazokat a hibákat, amelyek ide vezettek,vagy nem. Magyarul: az életet választja és megújul, legyen az bármennyire is fájdalmas, vagy elvérzik a személyes érdekek oltárán.

Forrás: Ko játhy Lóránt, KÖRKÉP.SK


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek