Richard Osman újabb sikere

Richard Osman újabb jelentős sikert ért el első regényével: A csütörtöki nyomozóklub lett a 2020-21-es évben a legtöbbet kikölcsönzött könyv a brit könyvtárakban.

A Public Lending Right (PLR) gyűjti össze az összes könyvtári kölcsönzést és fizet minden kölcsönzés után jogdjíat a szerzőknek az Egyesült Királyságban. Az ő adataikból derült ki, hogy a 2020-ban és 2021-ben a krimik és thrillerek voltak a legnépszerűbbek a kölcsönzők között.

Osman mellett a másik bestseller író, James Patterson lett a legtöbbet kölcsönzött szerző összességében. A csütörtöki nyomozóklub után második lett a Sohanapján Lee Child-tól, a top 10-es listára még felkerült Ann Cleeves és Peter James egy-egy regényével.

A Harry Potter és a Titkok Kamrája volt az egyetlen gyerekkönyv, amely fel tudott kerülni a teljes listára, habár J. K. Rowling a Harry Potter-sorozat mind a hét részével szerepel a gyerek-kölcsönzési toplistán. E-könyvekben Ann Cleeves került az első helyre, míg hangoskönyvekben a Titkok Kamrája volt a legkölcsönzöttebb.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek