Szép jubileumi programot ígérnek a Miskolci Szimfonikusok

Idén 60 éves a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezetővel a Művészetek Házban tartott koncertjük után beszélgettünk.

 

Vona Ildikó/ PannonHírnök: Hogyan indult el és vált világszerte ismertté az együttes?

Szászné Pónuzs Krisztina: A Miskolci Szimfonikus Zenekar nem csak 60 évre tekint vissza, meglehetősen nagy múlttal rendelkezik, régre nyúlnak vissza a gyökerek. Többféle néven működött, a Vasgyárnak volt egy saját zenekara, és abból nőtte ki magát, többszöri átalakulás után a későbbi szimfonikus zenekar. Mai napig a kottatárunkban megtalálhatók az ottani, vasgyári régi kották. A Miskolci Szimfonikus Zenekar, mint professzionális együttes, 1963-ban alakult meg, és azóta a város kulturális életének meghatározó szereplője.

‒ Kik azok a karmesterek, akiknek nagy szerepük volt a zenekar fejlődésében?

‒ Mura Péter karmester, később Sir László igazgató nevét meg kell említeni, hiszen ők fektették le az alapokat. Utána lett a zenekar művészeti vezetője és karmestere 1984-től Kovács László, 2014-től Gál Tamás. 2018 júniusától Antal Mátyás karmester látja el a művészeti vezetői feladatokat, aki egy teljesen új koncepcióval érkezett a zenekar élére, sok új ötlettel és elképzeléssel az együttes működésével kapcsolatban.

 

Sajtótájékoztatón 2021-ben: (b-j-) Antal Mátyás, Szászné Pónuzs Krisztina, Borkúti László (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

‒ A magyarországi fellépések mellett sokat játszottak külföldi városokban az évek során…

‒ Igen. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően a zenekar gyakran vendégszerepel nemzetközi fesztiválokon és rangos európai hangversenytermek színpadain. A környező országok mellett nagy élmény volt fellépni például Párizsban, Athénban, Notthingham-ben, de talán a legfantasztikusabb az volt, amikor eljutottunk Sanghajba, és ott koncerteztünk.

‒ Évadon belül mivel várják a miskolci közönséget? A rezsiköltségek növekedése mennyire hatott ki a zenekar működésére?

‒ Eléggé alaphangon működünk, nagyon nehéz tervezni. Szinte csak a bérletes hangversenyeinket tartjuk meg, persze volt újévi koncert, márciusban pedig lesznek ifjúsági és Zeneakadémiás koncertek. Már a COVID is visszavetett bennünket, a rezsiköltségek emelkedése miatt pedig kénytelen most kevesebbet dolgozni a zenekar. Normál esetben évente több mint 80 hazai és külhoni koncertet szoktunk játszani. Jelenleg két saját szervezésű miskolci bérletsorozatunk van, a Yamaha és a Szimfonikus bérlet, ezek keretében 11 hangversenyt hallhat a közönség, a bérleten kívüli hangversenyek számát a téli időszakban csökkentettük.

‒ Mi különbözteti meg a két bérletet?

‒ A Szimfonikus bérlet négy évszázad zenéjét fogja át: a barokk, a bécsi klasszika, a romantika és a legújabb idők szimfonikus zenéjéből ad ízelítőt.

‒ És a Yamaha bérlet?

‒ 2019-ben tudta megvásárolni a zenekar ezt a hangszert, amit ma este hallhat a közönség, és igyekszünk olyan programokat összeállítani, amiben jelentős szerepet kap a zongora maga. Azért hoztuk létre a Yamaha bérletet, a forgalmazótól engedélyt kaptunk arra, hogy a nevet is használjuk. Ez egy zongorára épülő bérlet. Tehát, vagy csak zongoraművek szólalnak meg, mint az előző koncertünkön, vagy néhány zenekari művel, mint ma este az a-moll zongoraverseny és a Haláltánc.

‒ A Filmfónia 2.0 ötlete honnan ered? Hogyan kezdett a könnyűzene és a filmslágerek felé fordulni a zenekar?

‒ Olyan szuperprodukció, mint a Filmfónia, ahol filmslágereket játszottunk, mindig óriási sikerrel ment, talán az országban elsőként ezt mi kezdtük el. Szabó Péter ötlete volt, hogy juttassuk el a szimfonikus zenét azokhoz is, akik a komolyzenét nem kifejezetten szívlelik, aztán most már sokan csinálják. Nagyon komoly vállalás ez egy zenekar számára, hiszen technika, vetítés, hatalmas apparátus kell hozzá, ami nem áll az együttes rendelkezésére. Azért szoktuk 4-6 évente Filmfónia-koncertet rendezni, hogy kuriózum legyen.

 

Szabadtéri koncert (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

‒ A mai este karmesterével, Kanai Thosifumival hogyan kezdődött a közös munka?

‒ Thosival dolgoztunk korábban, ő keresett meg minket a járvány előtt. 2020 elején, az utolsó újévi koncertünk előtt járt Miskolcon, akkor egészen komoly projektekről is szó volt, de jött a vírus és megakadályozta. Tavaly nyáron a kalocsai Kék Madár Fesztiválon muzsikáltunk együtt, Beethoven 9.szimfóniáját vezényelte nekünk, és a Debreceni Kodály kórus lépett még fel, ma este pedig ezt a bérletes koncertet dirigálja. Sőt, a jövő évadra is meghívtuk már.

‒ A jubileumi évadról mit tudhatunk?

‒ Tervezünk egy ünnepi koncertet november 10-ére, ide a Művészetek Házába. Szép jubileumi programot tervezünk, az anyagiak függvényében. A születésnapi évadunkat igyekszünk úgy tervezni, hogy a közönség által ismert karmestereket próbálunk felkérni ‒ akik az utóbbi időben voltak itt vezényelni ‒, illetve közönségkedvenc darabokat játszunk, amit ajándékként szánnánk mind a közönségnek, mind a zenekari tagoknak. Rengeteg ötletünk, elképzelésünk van, hogy mennyit tudunk majd megvalósítani, az a pénztől függ.

 

Nyitókép: Illusztráció – A Miskolci Szimfonikusok Filmfónia koncertje (Fotó: Kazda Zoltán)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek