Visszaülhetnek az iskolapadba a szlovákiai kisiskolások

A szlovák oktatási minisztérium a javuló járványhelyzetre való tekintettel engedélyezi, hogy az alsó tagozatos diákok visszaülhessenek az iskolapadba. A pozitív trend egyébként a Covid-automata regionális járványtérképen is meglátszik.

Az eddigi szabályok értelmében elvileg csak azoknak a szülőknek a gyermekei vehettek részt a helyszíni oktatásban, akik számára nem volt lehetséges az otthoni munkavégzés. Mától azonban az óvodások és az alsó tagozatosok visszatérése már nem függ a szülők munkájától. Egy feltétel azonban még mindig van: a szülőknek szüksége van egy 7 napnál nem régebbi negatív teszteredményre. Az óvodásokat és az alsó tagozatosokat alapvetően nem tesztelik.

Hogy mi lesz a felső tagozatos diákok visszatérésével, egyelőre kérdéses, a szlovák kormánynak ezen a héten kellene döntenie a helyzetükről. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter azonban előzetesen jelezte: szeretné, ha április 19-től már a felső tagozatosok is járhatnának iskolába. Ha valóban visszatérhetnek, őket tesztelni fogják, mégpedig a gargalizálós tesztek segítségével. Kivételes esetben viszont – ha például az egyik osztályban koronavírussal fertőzött diákot azonosítanak – az alsó tagozatosok számára is kérhetnek az iskolák gargalizálós tesztet, hogy gyorsan megbizonyosodjanak, nem terjedt-e tovább a vírus. Ilyenkor az adott osztályt bezárhatják, és akár a teljes intézményt is karanténba helyezhetik, így a diákoknak vissza kell állniuk a távoktatásra.

Szlovákiában a Covid-automata regionális járványtérképén a fekete járások száma 2-re csökkent. A bordó járásokból 36, a pirosakból 39 van, és felbukkant kettő rózsaszínnel jelölt járás is, ezekben a járványhelyzet már kifejezetten kedvezőnek mondható. A fekete és bordó járásokban 7 napos tanúsítványt kérhetnek, a pirosakban elég a 14 napos teszteredmény, a rózsaszínekben pedig a 21 napos tesztet is el kellene fogadni.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek