6600 darumadár érkezett a kutasi pusztába

Idén január 7-én 6600 darumadár töltötte az éjszakát a kutasi pusztában található Fehér-tavon. A kardoskúti Fehér-tó a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozik.

Az őszi madárvonulás kezdete óta ez a legmagasabb egyedszám, amit számoltak a térségben. Január legelején 3300 példányt, január 7-én pedig már 6600-at jegyeztek fel. Nagy részük a gyepeken töltötte az éjszakát, mivel a tó sekély, 10-20 cm-es vize addigra már befagyott. A hideg idő a madarakat is gyors továbbhaladásra késztette, így csupán 1-2 napot töltöttek a területen.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén volt már olyan eset, hogy 120 ezer darumadár is megfordult.

Az ősz folyamán a daruvonulás gyengének bizonyult a térségben, mert alig volt csapadék, így a száraz tómeder nem vonzotta a madarakat. November végén megjöttek a várva-várt esőzések, s a tómeder is lassan kezdett feltöltődni. December közepére már összegyűlt annyi víz a Fehér-tóban, ami bevonzotta a darvakat, az itt éjszakázó egyedek száma ekkor elérte a 770-et. A hónap végén már 1560 daru éjszakázott a tavon és a közeli gyepeken.

Jelenleg már csupán néhány tucatnyi daru tartózkodik a tó környékén. Az utóbbi években minden télen voltak itt kisebb-nagyobb számban áttelelő példányok- adta hírül promenad24 online

Juhász Márta

Ha tetszett a cikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek