Átadták Zsombó saját Naprendszerét

Felettébb érdekes ismeretterjesztő útvonalat adtak át a Csongrád-Csanád megyei településen, mely remek turisztikai látványosság, ugyanakkor az oktatás és a szabadidő terén is kiemelkedő

A lakosság végre birtokba vette a saját csillagászati birodalmát, mely a Naprendszer 1:1,5 milliárd arányú túraútvonala és a hozzá kapcsolódó ismeretterjesztő állandó kiállítása a település központjában, a kiserdő szélén.

A zsombói Naprendszert egy helyi lakos, Kálmán József, amatőr csillagász álmodta meg, és összefogással végül megvalósítani is sikerült. Ez a lépés pedig országosan is jelentős. Az pedig még inkább, hogy tudományos ismeretterjesztésre tökéletesen alkalmas, ráadásul jó szolgálatot tesz a gyerekek körében is.

Az átadón más településekről is jelen voltak, a községvezetés pedig elmondta, természetesen mindenkit várnak szeretettel, aki kíváncsi a mini Naprendszerre.

Hegedűs Tibor, a Bajai Csillagvizsgáló igazgatója köszönetet mondott a polgármesternek, mert mint mondta, Baján két év alatt nem sikerült tető alá hozni egy ehhez hasonló ismeretterjesztő túraútvonalat. A csillagász az ifjúságnak üzenve úgy fogalmazott, parányiságunk lenyűgöző és felelősséggel jár, mert könnyű tönkre tenni a parányi Földet.

Zsombó egyébként is szépen fejlődik, hisz az önkormányzat mindig új ötletekkel áll elő, ám ez a Naprendszer tényleg igazi különlegesség a környékben és az egész megyében is.

Nyitófotó: delmagyar.hu

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek