Gorilla-botrány: Trnka Kočner háta mögött zsarolta meg Haščákot a hangfelvételekkel

A 2014-es hangfelvételen hallható, hogy Kočner halálosan megfenyegeti Dobroslav Trnka egykori főügyészt. A közel 70 perces anyag más érdekességekkel is szolgál.

A hangfelvételen hallható, hogy Kočner nagyon felhúzta magát a 2011-ben leköszönt főügyész titkos akciója miatt. A nagyvállalkozó gyakorlatilag vallatásnak veti alá Trnkát. Amikor 2011-ben egy szavazat híján Trnka lemaradt a főügyészi posztról, Kočner állítólag pezsgőspohárral álldogált a főügyészség épületében, várva, hogy szövetségesét választják majd meg. A DenníkN szerint nem csak az oligarcha volt ott az épületben, Bereczk Oszkár, Albár polgármestere és Kósa Lóránt, jogász is várták, hogy barátjuk nyeri el a pozíciót.

A DenníkN azt állítja, a szavazás estéjén eszelték ki, hogy Jaroslav Haščákot, a Penta akkori első emberét meg lehetne zsarolni a Gorilla-felvételekkel, amelyek egy része hivatali pozíciója miatt Trnka rendelkezésére állt. A Gorilla-felvételek eredetileg Kočner birtokában voltak. A felelősségre vont Trnka azt állította Kočnernek, egy közös halászat során “Oszkárnak” jutott eszébe, hogy pénzt lehetne csinálni a felvételekből. Később az ex-főügyész Kósára kente az ötletet, Kočner pedig azt felelte erre, hogy Bereczk szerint Trnka volt az ötletgazda. Haščák a lap szerint végül fizetett a három “jóbarátnak” a felvételért, de Kočnert keményen megbüntette, egymillió eurót kért tőle vissza. “Megmondanád, mért nem jöttél utánam, mikor szóltak neked, hogy meg akarják zsarolni? B…ik neked? Minek kellett ez? Mit csinált neked Haščák? Pénzért? Pont te? Megölnek, és a fiadat is magaddal rántod! Ők bukjanak csak, leb…om őket, öljék csak meg őket, de neked megmentem a segged!”

Ezután az intézkedés után hívja fel Kočner Trnkát, hogy az legyen már szives végre tiszta vizet önteni a pohárba. Ennek a telefonhívásnak a hanganyaga került most elő. A legérdekesebb párbeszéd a beszélgetés vége felé hangzik el. “Minek mentél megzsarolni Haščákot?! Mit vártál az egésztől. A p…ba, tudod jól, hogy a barátom! (…) B…a meg, hisz képviselőket vásárolt, mikor főügyész akartál lenni. Oda tett egymilliót, én is odatettem, arról már nem tehetek, hogy nem sikerült!”

Annak idején felmerült, hogy a Radičová-kormányból Trnkára leadott négy szavazat a Most-Híd frakciójából kerülhetett ki. Bugár Béla ezt akkor és azóta is kategorikusan tagadja.

A Penta szóvivője, Gabriel Tóth a Szlovák Hírügynökség megkeresésére közölte, Jaroslav Haščákot soha senki nem zsarolta meg semmilyen hangfelvételek kapcsán. Sem ő, sem egyetlen kollégája nem tett ajánlatot az állítólagos hangfelvételek megvásárlására. A közlemény szerint, ha a rögzített telefonbeszélgetés valódi, az azt jelenti, Marian Kočner összeesküvés-elméletek terjesztésével kíván nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

A telefonbeszélgetés hanganyagát a hatóságok jelenleg is vizsgálják, valamint az ügyben egy fontos tanút felmentettek titoktartási kötelezettsége alól.

Forrás: DenníkN, TASR, Sme, ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek