Hetvenhét évvel ezelőtti tragédiára emlékeztek Salgótarjánban

Salgótarjánban minden évben megemlékeznek az 1944. január 13-án történt nagy-pietroszi lavinaszerencsétlenség áldozatairól. A járványhelyzet miatt idén rendhagyó módon, szűk körben tisztelegtek a tizenöt fiatal salgótarjáni síelő emléke előtt a régi központi temetőben lévő emlékhelyen.

Fekete Zsolt, a nógrádi megyeszékhely polgármestere beszédében kiemelte: “A halottainkról nem szabad megfeledkezni, különben olyan, mintha másodszor is hagynánk őket meghalni.”
A hógörgeteg legtöbb magyar áldozata egy tragikus kimenetelű túrához köthető. Hetvenhét évvel ezelőtt, 1944. január 13-án, tizenöt fiatal salgótarjáni síelő lelte halálát Észak-Erdélyben, a Radnai-Havasokban. A Mosolygó-tó impozáns, több száz méteres sziklafalakkal bezárt katlanában, a Nagy-Pietrosz meredélyein felkapaszkodó leventéket óriási lavina temette maga alá.
Az áldozatok húsz és negyven év közötti fiatalemberek voltak, akik hazájuknak és városunknak akartak dicsőséget szerezni az expedícióval – emlékeztetett Fekete Zsolt polgármester és kiemelte: A majd’ nyolc évtizeddel ezelőtt megtörtént drámai esemény kitörölhetetlen fejezete Salgótarján múltjának. Kegyelettel őrizzük a lavinaomlás áldozatainak emlékét – húzta alá.
Kövessen minket: Facebook

Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek