Hulladékválogatóval gazdagodott Szeged

Csongrád – Csanád megye székhelye egy rendkívül fontos üzemmel gyarapodott a napokban. Az automata hulladékválogató lehetővé teszi, hogy a környékbeli szemét akár 50%-át újrahasznosítsák

Ez a szám évente több tízezer tonna hulladék sorsát változtatja meg. Ugyanis még ma is rengeteg olyan dolog kerül a szemétbe, ami újrahasznosítható lenne. Ám, február másodika óta már a kommunális hulladékot is átválogatják Szegeden, nem csak a szelektívet. Így nagyszabású változások léphetnek majd életbe a járásban, ennek köszönhetően pedig a megyében is.

Az üzem, amit szerdán adtak át, több mint hét milliárd forintos összköltségvetésből valósult meg uniós támogatással. Az 5300 négyzetméteres csarnok tervét a Nemzeti Fejlesztési Programiroda NKft. valósította meg Szegeden, a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Központ területén.

A csarnokban korszerű, biológiai hulladékválogató gépekkel dolgoznak, melyek precízen át tudják válogatni a kommunális hulladékot. A megye huszonnyolc településéről érkezik majd ide szemét, ami valójában még nem is szemét, a szortírozásnak köszönhetően az egyharmada biztosan újrahasznosul majd.

Botka László polgármester az átadón azt mondta a delmagyar.hu-nak, hogy az üzem felépülésével jelentősen csökken majd a hulladékmennyiség a környékben. Beszámolt arról is, hogy hamarosan csaknem 28 ezer háztartás kap Szegeden és környékén barna színű szemetest, melybe majd a zöld hulladékot kell gyűjtenie a települések lakóinak. Főként a családi házak kapnak barna kukát a következő hetekben.

Környezetvédelmi szempontból tehát minden bizonnyal kimagasló előremozdulást jelent az üzem működése. Ami az egész megyének jót tesz. Arról pedig már lapunk is többször írt, hogy Szegeden egyébként is gyakori a környezeti szempontból fontos fejlesztés, különböző pályázatoknak köszönhetően. Most már  a hulladékválogató is hozzájárul a fenntarthatósághoz.

Farkas Cs. Tekla

Ha tetszenek a tartalmak, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek