Könyv hétvégre! Az utazás: Emlékezz Phlebasra

Iain Banks 1984-ben megjelenő Darázsgyár című regényével azonnal zajos sikert aratott, és főállású író lett belőle. Néhány évvel később a science fiction műfajában próbálta ki magát, és nem is akárhogyan, hiszen az Emlékezz Phlebasra című könyve azóta is kultstátusznak örvend, nem mellesleg ezzel indult útnak a szerző Kultúra-ciklusa, melyet később még kilenc további rész követett. Az Emlékezz Phlebasra tartalmazza az összes olyan elemet, amely egy igazán jó űroperához kell: nem csak akció dús, hanem egyben elgondolkodtató is.

Történetében az emberek és a gépek szimbiózisából álló társadalom, a Kultúra és az Idiriek (egy háromlábú, lényegében örök élettel rendelkező faj) régóta elhúzódó háborúban állnak. Az egyik ütközetben a Kultúra egyik szuperszámítógépe, egy Elme egy bolygóra zuhan, és könnyen az Idiriek kezére juthat, ami hatalmas előnyhöz juttatná őket. A bolygóra azonban nem olyan könnyű bejutni, ezért az Idiriek Bora Horza Gobuchul-t, az ő szolgálatukban álló alakváltót küldik a küldetésre, akinek emiatt az élete már az első pillanattól fogva veszélybe forog. Megkezdődik a versenyfutás az idővel és a Kultúrával, hogy ki tudja először megszerezni az Elmét, és talán végleg eldönteni a háború sorsát.

 

Az Emlékezz Phlebasra több mint 500 oldalán keresztül szinte végig Horza szemszögéből követhetjük végig az eseményeket, ami alapból érdekessé teszi a regényt, hiszen az alakváltóról sok minden elmondható, csak éppen az nem, hogy szimpatizálna a Kultúrával. Ami pedig még izgalmasabbá teszi a könyvet, hogy a főszereplő igazából annak az oldalnak sem igazán híve, akiknek – kényszerből – a szolgálatába szegődött, így nem tiszteli sem az Idiri kultúrát, sem azoknak a szokásait. Horzának egyszerűen szent meggyőződése, hogy a finoman szólva szabadelvűségéről híres Kultúra egy zsákutca, aminek nincsen jövője, és amelynek ideológiájával ő semmilyen módon nem képes azonosulni. Habár a történet során a Kultúra csak amolyan mellékszereplőként tűnik föl a regényben, talán a legizgalmasabb párbeszédek és eszmefuttatások Horza és a Kultúra egyik ügynöke között jönnek létre. Nem kell feltétlenül egyetérteni az egyik vagy a másik féllel, mert mind a két oldalnak megvannak az észérvei, így a főszereplő és ellenlábasa motivációi is tökéletesen érthetőek.

Ehhez társul még egy grandiózus, eseményekben gazdag cselekmény, ahol Horza egyik életveszélyes helyzetből csusszan át lényegében a másikba, közben pedig a Kultúra és az Idieriek háborúja kihatással van az egész galaxisra. Az Emlékezz Phlebasra nem egy könnyed olvasmány, de dinamikája és az egészen részletesen megalkotott világa miatt mégsem érződik megterhelőnek.

Banks, Iain M. Emlékezz Phlebasra. Agave Könyvek, Budapest, 2005., 554 oldal.

A szerző hivatalos honapja: https://www.iain-banks.net/


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek