Könyv hétvégre! Családi üzelmek: Egy közeli ismerős

Ő is az ismeretlenség homályából robbant be a nemzetközi krimiirodalomba, és úgy tűnik, már ott is marad.

Az Oxfordban élő Cara Hunter-ről nem sokat lehet tudni, csupán annyit, hogy egy egészen hasonló utcában lakik, mint ahol a bűnügyi történetei is játszódnak, és hogy az Oxfordi Egyetemen angol szakon végzett. Első regényével, az Egy közeli ismerőssel – amely egyben az Adam Fawley sorozat első része is − azonnal sikert aratott, népszerűsége pedig azóta is töretlen. Az Egy közeli ismerősben egy család botrányos életébe nyerhetünk bepillantást, miközben bemutatkozik a bűnügyi irodalom egyik új nyomozója, Adam Fawley.

Történetében egy nyolcéves kislány, Daisy Mason eltűnik egy családi grillpartitól. Sokan részt vettek az eseményen a szomszédságból, mégsem látott senki semmit. A rendőrség Adam Fawley nyomozó vezetésével megkezdi a keresést, ám ahogy egyre több részlet derül ki a parti körülményeiről és a szülőkről, biztossá válik, valaki bizony hazudik. A tettes csak úgy hajthatta végre a rablást, ha ismerte a kislányt, így nincs más lehetőség: az elkövető bizony egy közeli ismerős volt.

 

Hazudik a fülszöveg. A könyv során egyszer sem hangzik el, hogy tíz esetből kilencszer az ilyen ügyeknél az eltűnt személy ismeri az elrablóját. Persze ettől még minden jel erre mutat, ahogy a beszédes cím is ebbe az irányba tereli az olvasót. Ezt az apróságot leszámítva az Egy közeli ismerős az esetek nagy többségében jól működik. Kifejezetten ötletes, hogy annak ellenére, hogy a főszereplő E/1-ben meséli el a saját jeleneteit, ezeket felváltják más nézőpontok, amivel a nyomozás részleteinek teljes egészét megismerhetjük. További pozitívum, hogy ezzel a könyv nem kizárólag Adam Fawley érdemeinek tulajdonítja a kisebb-nagyobb rejtélyek megoldását. Ugyancsak remekül működik a közösségi média jelenléte a regényben, a Twitteren eluralkodó gyűlölethullám – még ha adott esetben a szülők ki is érdemelték valamennyire – talán a történet egyik legrealisztikusabban megírt része.

A szerző egyik könyvéről beszél

A nyomozás során a rendőrség számára nem derül fény minden részletre, de ez egyáltalán nem zavaró. A szülők viselkedése a regényben, ahogy a történet előrehaladtával a családban uralkodó állapotok a felszínre kerülnek valószínűleg minden olvasó erkölcsi értékét igen erősen kikezdi majd.

Hunter, Cara. Egy közeli ismerős. 21. Század Kiadó, Budapest, 2018, 400 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek