Könyv hétvégre! Esti mese: Sosem voltál itt

Jonathan Ames dolgozott a New York Press kolumnistájaként, felelt a Kamuhős és író című – önéletrajzi elemeket is jócskán tartalmazó − HBO-s sorozat elkészültéért, néha ringbe szállt, hogy bokszoljon, ezek mellett meg humoros regényeket ír. Kivéve mikor nem, és olyan alkotások születnek a neve alatt, mint a Sosem voltál itt, melyek az összes lehetséges módon cáfolnak rá Ames eddigi karrierjére, és egy kőkemény, feszes thrillert kapunk a szerzőtől.

A történetének főszereplője Joe, aki korábban a tengerészgyalogságnál szolgált, később pedig az FBI-nál dolgozott, mint a prostitúciót felderítő beépített ügynök. Joe-t azonban nem kímélte az élet, jelenleg anyjánál lakik, de bujkálva él, szinte senki ismeri igazán, a munkája, hogy szexrabszolgának elrabolt fiatal lányokat szabadít ki, és szállít haza. Egy nap azonban Joe egy olyan összeesküvésbe keveredik – egy szenátor lányát kéne kimenekítenie−, amelyből nem biztos, hogy kijut élve.

A Sosem voltál itt tökéletes példa arra, hogy ahhoz, hogy működjön egy regény – vagy ebben az esetben inkább egy kisregény −, nem kell több száz oldal és egy agyonbonyolított történet. A Sosem voltál itt amilyen rövid, olyan zseniális; itt aztán nem kell félni az üresjáratoktól, vagy attól, hogy akár egy pillanatra leül a cselekmény. A megrázó események lineáris sorrendben követik egymást, miközben minden egyes jelenet pontosan addig tart, ameddig szükséges, és egy kicsivel sem tovább, legyen szó leírásokról vagy éppen párbeszédekről.

 

Az E/3-ban elbeszélt történet egyszerre személytelen, és közben valahogy mégis rendkívül intim. A regény tele van erőszakos jelenetekkel, de talán a legmegrázóbb részek, mikor a főszereplő többször arra gondol, mennyivel jobb lenne meghalni, mert nincs értelme az életének. Joe nem csak múltja miatt – erőszakos apa, háborús élmények – képes közel kerülni az olvasóhoz, hanem mert felül tud emelkedni a törvényen. Ő végzi el azt, amire a rendőrség nem képes, igazságot szolgáltat ott, ahol a rendszer alkotta szabályok megkötik a legtöbb ember kezét. Joe cselekszik, gyorsan és kőkeményen, nem hezitál, és szinte minden meleg helyzetben hideg fejjel gondolkozik.

A Sosem voltál itt egy ültő helyben végigolvasható élmény, mely könnyedén odaszögez a kanapéhoz vagy ágyhoz, de a biztonság kedvéért egy kalapácsot azért tartsunk kéznél.

Ames, Jonathan. Sosem voltál itt. XXI. Század, Budapest, 2019, 160 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek