Könyv hétvégre! Hétköznapi emberek: Szörnyvidék

Nathan Ballingrud első novellái még a 90-es években jelentek meg különböző folyóiratokban, de egészen 2013-ig kellett várni a Szörnyvidék (North American Lake Monsters) címet viselő kötetig, amely a legjobb írásait gyűjtötte össze, hozzánk pedig idén jutott el az Agave Könyvek jóvoltából. Kizárólag novellákat tartalmazó könyvet kockázatos kiadni – nem csak itthon, máshol sem javasolják ezt első regénynek, mert nem fogynak olyan jól −, pedig mikor az embernek nincs ideje annyit olvasni, remek alternatíva lehet egy-egy rövidebb történet, melynek könnyedén a végére érhetünk. Vagy ha úgy adódik – mint a Szörnyvidék esetében −, egyik írás után lapozzuk föl a másikat, reménykedve, hogy ez is pont olyan jó lesz, akár csak az előző.

A cím nem is lehetne talán találóbb, mert ebben a novelláskötetben bizony aggasztóan rémisztő szörnyek vannak: maguk az emberek. Igen, a Szörnyvidékben szereplő írások valószínűleg a legjobban a horror kategóriába sorolhatóak be, kapunk itt vámpírt, farkasembert, partra vetett ismeretlen, nyálkás teremtményt, személyeket, akik ruhaként tudják lecserélni a bőrüket, de náluk sokkal félelmetesebbek a történetek szereplői, illetve az ő viselkedésük. Igazából nem tudom teljes őszinteséggel kijelenteni, hogy az összes novella ugyanolyan hatásos, de kétség kívül mindegyik egy bizonyos minőséget képvisel, és legalább négy ezek közül toronymagasan kiemelkedik.

 

Nathan Ballingrud történeteiből a Hulu forgatott sorozatot nemrég, egy másik novellájából pedig a Netflix készített filmet Sebek címmel.

Ballingrud hétköznapi emberek hétköznapi életéről, problémáiról ír, melyek bárkivel könnyű szerrel megtörténhetnének, és aztán kerülnek olyan szituációkba, amikor súlyos döntéseket kénytelenek meghozni, amik nem feltétlenül terelik sorsukat jó irányba. Ezért rendkívül hatásos majdnem az összes novella, rettentően könnyen lehet azonosulni a főszereplőkkel, gondjaik még akkor is átérezhetőek, ha nem értünk egyet gondolatmenetükkel vagy nem szimpatikusak. És ezek mellé társulnak a természetfeletti, horror elemek, melyek nem kapnak túl sok szerepet, de nincs is rájuk szükség, hiszen ezek helyett az ember egészen könnyedén képes szörnyként viselkedni.

Ballingrud, Nathan. Szörnyvidék. Agave könyvek, Budapest, 2020, 256 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek